Helyi közélet

2018.11.30. 08:35

Pezsgés az új vendégház körül Szakáldon

Szakáld - Közösségépítő programokkal népszerűsítik a szakáldi barka farmot.

Szakáld - Közösségépítő programokkal népszerűsítik a szakáldi barka farmot.

Elkészült a Miskolci Autista Alapítvány tíz férőhelyes vendégháza Szakáldon. Az ünnepélyes átadón Szalkainé Haraszti Krisztina, a szerveződés kuratóriumi elnöke év végére prognosztizálta a teljes befejezést és tavaszra a megnyitást. Dr. Barnóczki Károly, a település polgármestere üdvözölte a beruházást és jelentőségteljesnek ítélte Szakáld történetében, melyhez a falu minden önkéntes csoportja hozzájárult. A társadalmi vállalkozás több mint 59 millió forintból jött létre és nemcsak szállással, hanem speciális programcsomagot kínáló szolgáltatással is várja majd a fogyatékkal élő, illetve a többségi társadalomhoz tartozó látogatókat.

Ökotanácsadás

Praktikus tudnivalókkal fűszerezett élménydús hat programot szervez a vendégháza népszerűsítésére a Miskolci Autista Alapítvány. A tudatos környezetfejlesztés jegyében ökokertész tanácsadással egybekötött palánta és magbörzét tartottak az új házban az első rendezvényen, majd néhány fontos kerti elem is a helyére került. Így épült tavacska, gyógynövényspirál és komposztáló.

Bohus Viktória, a Miskolci Autista Alapítvány projektvezetője nyitotta meg a programsorozatot, melyet F. Nagy Zsuzsanna ökológiai növénytermesztő a Zöld Kapcsolat Egyesület képviseletében vezetett be a szelíd növényvédelemhez kapcsolódó előadásával a hagyományos és újszerű eljárásokról, komposztálásról és praktikus ismeretekről. A magfogás tudományáról Kiss Dorottya, a Magház Közösségi Hálózat tagja beszélt. A börzés csere-bere, zsákbamagvacska várta a közönséget és az egyéni tapasztalatok megosztására is lehetőség kínálkozott. A nagy hideg ellenére a friss tudásanyaggal felvértezett csoport a nap hátralévő részében a vendégház körül serénykedett. A fogyatékkal élő gondozottak és önkéntes munkások segítségével megalapozták a kerti tavacskát, gyógynövényspirált építettek bontott téglából és helyére került a komposztálókeret. Közben pedig remek illatok inspirálták a dolgozókat, szabad tűzön krumplilángos és sült tök készült.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában