Helyi közélet

2018.11.10. 19:29

Nyomára leltek a honvédnek

Miskolc - Az információkérés nyomán meglepően hamar megérkezett a várva várt válasz.

Miskolc - Az információkérés nyomán meglepően hamar megérkezett a várva várt válasz.

A miskolci 10-es honvédek 100 évvel ezelőtti útvonalán haladva, az alakulat emléke előtt tisztelegve Merényi Dániel és társa Kugler Gábor a közelmúltban útra kelt Miskolcról Olaszországba Asiago környékére. Megírtuk: régi terv volt eljutni a helyre, ahol a Magyar Királyi 10-es Honvéd gyalogezred katonái befejezték a háborút.

Katonahősök

Sáfrány alezredes úr naplója és az olasz források alapján az ezred 1918. szeptember 17-én került harcállásba a Sasso Rosso-n és a mellette levő San Francesco hegyen. Száz év elteltével a vándorok koszorút helyeztek el a helyi kápolnában. Az Észak beszámolója felkeltette a figyelmét Üveges Kálmánnénak: férje nagybátyja vett részt a harcokban és felvette a kapcsolatot az utazóval, aki a témáról készülő könyvéhez keres hiteles forrásokat.

Üvegesék jó pár éve kutatják a nagybácsi nyomát, kezdetben a Kossuth rádió Katonahősök című műsorát hallgatták, majd az interneten folytattak kutatómunkát. Először a rádió honlapján kerestek, de nem jártak szerencsével, illetve egy tipphez jutottak: a Honvédelmi Minisztérium hivatalos oldala tartalmaz kereső ablakot, amelybe rögzítve az adatokat információhoz reméltek jutni – emlékszik vissza.

Az első nyom

A visszajelzés alapján nem jutottak közelebb céljukhoz, a minisztérium azt közölte: megsemmisültek a dokumentumok. Javasolták: forduljanak a minisztérium bécsi kirendeltségéhez, amit nagy várakozással meg is tettek.

Az ez év tavaszán küldött információkérés nyomán meglepően hamar megérkezett a várva várt válasz. Így szólt az üzenet:

„A bécsi levéltárban elvégzett kutatás alapján tájékoztatom, Üveges Kálmán született Ziliz, 1893., a cs. és kir. 6. hegyi tüzérezred őrvezetője 1918. augusztus 17-én a 918-as tábori kórházban belehalt a gránátrepesz okozta sérülésébe. 1918. augusztus 19-én temették el a kórház temetőjében. Sajnos a fellelt okmányban nem jelölték meg a temetés helyszínét, de valószínűsíthető, hogy a keresett személy az olaszországi Trento járás Besenello településén nyugszik.” Az első nyom alapján az egész család belelkesedett, további „felderítő akción” gondolkodunk – mondja Üveges Kálmánné. Fia – aki szintén részt vett az internetes keresésben – elhatározta hamarosan felkeresi a dokumentumban megjelölt helyszínt.

ÉM-PGY


[related-post post_id="4045657"]

[related-post post_id="4017963"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában