Helyi közélet

2018.11.21. 11:41

Ne tartsd magadban, ha bántanak – erre figyelmeztet a matrjoskababa Miskolcon

Miskolc - Új krízisambulancia-hálózat segíti a kapcsolati erőszak áldozatait, köztük Miskolcon is.

Miskolc - Új krízisambulancia-hálózat segíti a kapcsolati erőszak áldozatait, köztük Miskolcon is.

Gyakran fordul elő, hogy a kapcsolati erőszak áldozatai megpróbálják fenntartani a látszatot, hogy boldogságban, szeretetben élnek, miközben valahol mélyen ez teljesen felemészti őket és szenvednek. Ezt a külső látszat és belső feszültség közötti ellentétet szimbolizálja az Ökumenikus Segélyszervezet figyelemfelhívó kampányának szimbóluma, egy óriás matrjoskababa, amely az összes olyan városban megjelenik, ahol krízisambulancia nyílt, ráirányítva a figyelmet az elérhető segítségre. A napokban Miskolcra is megérkezett, a különleges installáció, és november 22-ig (csütörtökig) tekinthető meg a Szinvapark Plaza első emeletén található Líra könyvesbolt előtti részen.

Miskolcon is

Országszerte 7 krízisambulancia nyitotta meg kapuit a közelmúltban a kapcsolati erőszak veszélyeztetettjeinek és áldozatainak megsegítésére. A Biztos Menedék felhívás keretében, az Európai Unió támogatásával létrejött tanácsadó irodák elsődleges célja, hogy a szakemberek minél előbb hatékony segítséget nyújthassanak az érintetteknek, megelőzve így akár súlyos krízishelyzetek kialakulását is.

A Miskolcon, Szolnokon, Orosházán, Budapesten, Devecseren, Mosonmagyaróváron és Kaposváron működő ingyenes tanácsadó szolgálatok azoknak szeretnének segíteni akár anonim módon, akik kapcsolatában jelen van a félelem, tehetetlenek párjuk agresszivitásával szemben, vagy többet szeretnének megtudni arról, hogy mit tehetnek, ha bántalmazói kapcsolatban élnek. De olyanoknak is segítenének, akik nem tudják, hogy normális-e egyáltalán az, ami a kapcsolatukon belül történik. A krí­zisambulanciákon szociális szakember, pszichológus és jogász segít feltérképezni, s adott esetben kilépni a bántalmazói helyzetből. A jelzőrendszer tagjai számára a tanácsadás mellett csoportos foglalkozásokat és tréningeket is szerveznek.

Nem elfogadható!

Jó tudni, a bántalmazás lehet érzelmi, lelki erőszak is, vagy akár a másik fél anyagi zsarolása. A baj sok esetben megelőzhető, ha az érintettek időben megtalálják a megfelelő fórumot, ahol bizalommal beszélhetnek problémáikról. A bántalmazó kapcsolatok nagy részében a nők, férfiak, gyerekek és olykor az egész család őrzi a titkot, a valóságot, mely a színfalak mögött zajlik. A szeretet nem árt mottó azt üzeni: a kapcsolati erőszak semmilyen körülmények között nem elfogadható.

Az egy hónapos szemléletformáló kampány az Emberi Erőforrások Minisztériumával, az ellátórendszer más szereplőivel szoros együttműködésben történik.

A konzultációk és szolgáltatások előre egyeztetett időpontban vehetők igénybe. A személyes segítségnyújtást jelentő krízisambulanciák mellett a Segélyszervezet új honlapot is indított. A www.aszeretetnemart.hu oldalon, a krízisambulanciák elérhetőségei mellett, továbbra is működik az elmúlt években nagy érdeklődéssel kísért online tanácsadó szolgáltatás, ahol az érintettek név nélkül kérdezhetnek a segélyszervezet szakértő munkatársaitól.

ÉM


Elérhetőség

Telefon: 06-30/309-15-52

(hívható hétfőn, szerdán és pénteken 8 és 16 óra között)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában