2018.11.06. 14:07
Káposztás finomságok Bódvaszilason
Bódvaszilas - Káposztás napot tartottak a Szilasi Tájházban, az egykor legtöbbet termelt zöldségre emlékezve.
Bódvaszilas - Káposztás napot tartottak a Szilasi Tájházban, az egykor legtöbbet termelt zöldségre emlékezve.
A Bódvaszilasi Baráti Kör rendezésében idén is megtartották a Káposztás napot a településen. A rendezvénynek az 1909-ben épült tájház adott otthont, a baráti kör tagjai ide álmodták meg a családias, beszélgetős, falatozós rendezvényüket, amelyet a káposzta köré építettek, hiszen a hatvanas évekig nagyban termelt zöldség volt településen.
– Mostanra teljesen eltűnt az eredeti szilasi káposzta, amelynek a termelésével ugyan néhányan még küzdöttek a kilencvenes évekig, de mára beszerezhetetlen az eredeti, balinkaihoz hasonlító szilasi káposzta magja. Mi most gömöri káposztával pótoltuk, amely még hasonlít hozzá, és sikerült tejsavas erjesztésű káposztát beszereznünk a manapság divatos citromsavas erjesztésű helyett – mondta el a baráti kör részéről Koleszár Krisztián.
Sokféle étel
Különleges ételekben pedig a töltött káposzta és a káposztaleves mellett sem volt hiány, a derenki lengyelség hozta magával a pecina nevezetű káposztás laskát, amelyet kenyér helyett ettek ételek mellé és amely a masina tetején sült meg.
A szilasi káposztás lángos vagy lepény különleges ízesítést kapott: fahéj és cukor is került bele, hasonlóan az almás kalácshoz, ez pedig kemencében sült meg. A délután folyamán persze a zene és tánc sem hiányzott, a gyerekeket népi játékokkal, kecskesimogatóval várták és a tájház is látogatható volt a látogatók előtt, akik nem csak Bódvaszilasról érkeztek.
ÉM-HI
Fotók: Tamás István
[related-post post_id="3987076"]
[related-post post_id="3975007"]