Helyi közélet

2018.11.30. 09:03

Dél-Borsod: jelentős iskolai felújítások

Mezőkeresztes - Számos oktatási intézmény megújult az elmúlt hónapokban a Mezőkövesdi Tankerületben.

Mezőkeresztes - Számos oktatási intézmény megújult az elmúlt hónapokban a Mezőkövesdi Tankerületben.

Csütörtökön az állami fenntartású köznevelési intézmények tanulást segítő tereinek infrastrukturális fejlesztése című európai uniós pályázat keretében megvalósult fejlesztéseket mutatták be Mezőkeresztesen.

A pályázatokból 18 településen történt valamilyen beruházás." Bozsikné Vig Marianna

A tudás kincs

Majoros János, a város polgármestere méltatta, hogy fejlesztették az alapokat, azaz az oktatást, ez elengedhetetlen minden társadalomban. Az egyik legjelentősebb beruházás Mezőkeresztesen valósult meg. Kívánta, hogy még hosszú ideig élvezzék a pedagógusok, diákok az eredményét.

Kerékgyártó László, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője Szentgyörgyi Albertet idézte: olyan lesz a jövő, mint a ma iskolája. Kifejtette, a tudás kincs, azzal válhatunk hasznos tagjaivá a társadalomnak, irányt szab a karriernek, csökkenti a társadalmi különbségeket. Úgy látja, az iskolák állami átvétele is ezt a célt szolgálta, hogy falun is megfelelő környezetben, eszközökkel tanuljanak a diákok.

Szantner Viktor, a Klebelsberg Központ elnökségének kabinetvezetője szerint sok program szolgálja az oktatási infrastruktúra fejlesztését. Vannak uniós energiahatékonysági pályázatok, hazai forrású tanterem-, tornaterem- és tanuszoda-építés, s van egy 92 milliárd forintos uniós programcsomag, amelyben több száz iskolában történnek fejlesztések.

Bozsikné Vig Marianna, a Mezőkövesdi Tankerületi igazgatója megemlítette, a felújítások még nem fejeződtek be, s most kezdődik az eszközbeszerzés. Előbbire 527 millió, utóbbira 118 millió forintot költenek a 722 millióból. Szerinte vonzó környezetben szívesebben vannak a diákok, így csökkenthető a korai iskolaelhagyók száma. A pályázatokból 18 településen történt valamilyen beruházás: tornatermi és tantermi felújítás, vizesblokkok, étkezők kialakítása, gépészeti, villamossági rendszerek cseréje, akadálymentesítés, fűtéskorszerűsítés, vagy informatikai fejlesztés.

TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában