Helyi közélet

2018.10.28. 14:11

Műértők zarándokhelye lett a bükki templom Répáshután

Répáshuta - A videó nyelvén hozza közelebb Krisztus szenvedését az emberekhez.

Répáshuta - A videó nyelvén hozza közelebb Krisztus szenvedését az emberekhez.

Bejárta a világot Mátrai Erik miskolci képzőművész videóikon-stációja, amely végül hazatérve Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe már két éve a Répáshutai Kisboldogasszony Templomban látható. A festővel különleges ötletéről és a megvalósításról beszélgettünk.

Alkalmazkodva a korhoz

– Részben vallási indíttatásból rajongás él bennem a keresztény, sőt ókeresztény művészet iránt. Egy moszkvai utazásom alkalmával láttam néhány nagyon híres Feofan Grek és Andrej Rubljov ikonokat, ami arra inspirált, hogy hasonló témát dolgozzak fel – indította a beszélgetést Mátrai Erik, aki festőművész létére az egri Eszterházy Károly Egyetemen is tanít.

– Azt éreztem, hogy a mai világban a festésnél talán adekvátabb a videó. Úgy alakult, hogy lett egy kis méretű digitális képernyőm, amivel mozgó technikával tudtam ikont készíteni. Az első jelenet, amit fölvettem, Krisztus színeváltozása, még csak egy darabból állt. Később elkészült az Angyali üdvözlet, a Krisztus a vízen jár és a Szent Ferenc a madaraknak prédikál jelenet is. Ezt követően támadt az ötletem, hogy megcsinálhatnám az egész stációt – mesélte az alkotó.

A pápának is megtetszett

– Aztán egy francia-olasz gyűjtőnek említettem a tervemet és azt mondta, hogy ő ezt megszponzorálja nekem. Először Rómában mutattam be a munkát, ahol a gyűjtő megvásárolta és a négy másolatból egyet a szentatyának ajándékozott. A sorozatot azóta kiállítottam már Bergamoban, Regensburgban, Budapesten, Debrecenben és Szombathelyen. Répáshutára két éve édesapám, Mátrai Antal révén került, aki a Répáshutai Római Katolikus Egyházközség világa elnöke. A szentmisék alatt kikapcsolják a mozgó ikonokat, de a látogatók számára bármikor megtekinthetők az 1-3 perces videomontázsokból, digitális bluebox technikával készült jelenetek, amelyeket Cipruson és Budapesten vettem föl – osztotta meg.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában