Helyi közélet

2018.09.30. 12:25

Vasutas hagyományokat ápolnak a nyugdíjasklubban Miskolcon

Miskolc - Harmincöt éves fennállását ünnepli ősszel a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub.

Miskolc - Harmincöt éves fennállását ünnepli ősszel a Baross Gábor Vasutas Nyugdíjas Klub.

A csoport az idős vasutas dolgozók igényére jött létre, a VOKE Vörösmarty Művelődési Ház saját klubjaként, de időközben nyitottá vált minden érdeklődő számára. Leginkább az egyedül élő nyugdíjasok igénylik ezen társaságok létezését, ezáltal érzik hovatartozásukat, amelynek célja a szépkorúak közösségbe szervezése, kulturális, művelődési igényeiknek kielégítése, a szabadidő tartalmas eltöltése és ezáltal az életminőség javítása.

A klub tagjai rendszeresen végeznek önkéntes munkát, amivel segítik a művelődési ház rendezvényeit ötleteikkel, tapasztalataikkal – tudtuk meg Szabóné Nagy Juliannától, a csoport jelenlegi vezetőjétől.

Férfi klubként indult

– 1983-ban Veteránok Klubja néven 28 taggal indultunk csak vasutas férfiakból, amihez először a feleségek csatlakoztak. A kilencvenes évek elején nagy létszámmal léptek be hozzánk, akkor körülbelül száz-húszan voltunk, jelenleg hatvanan. Mára már a tagok nagy része nem kötődik a vasutassághoz. Vannak köztünk olyanok, akik már általános iskolában egy helyre jártak, mások egy településen éltek gyermekkorukban. Némelyek pedig több évtizedig egy munkahelyen dolgoztak. Ebben az évben ünnepeljük 35 éves fennállásunkat, amelynek tiszteletére október 18-án szeretnénk egy szép emlékműsort tartani – mesélte a csoport vezetője.

Közösségi élményt nyújt

– Mottónk egy Váczi Mihály idézet, miszerint „Nincs más nagyobb emberi győzelem, mint szeretettel lenni egy közösségben, valahová tartozni.” Kedd délutáni alkalmainkra várjuk mindazokat az időseket, akik szeretnék szabadidejüket kihasználva barátokra lelni, hasonlóan gondolkodó társakkal találkozni. Rendszeresen járunk színházba, kirándulásaink „Magyarország gyöngyszemei” címmel futnak és előadásokat hallgatunk, amelyeket legtöbbször tagjaink tartanak. „Ismerjük meg egymást” délutánjainkat pedig fiatalabb, új tagjaink bemutatkozójaként hirdetjük – foglalta össze ­Szabóné Nagy Júlia.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában