Helyi közélet

2018.09.28. 20:01

Indul a könyvbarátok hete Miskolcon is

Miskolc - Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Országos Könyvtári napokat.

Miskolc - Tizenharmadik alkalommal rendezik meg az Országos Könyvtári napokat.

A jövő heti eseményt beharangozó sajtótájékoztató elején dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki egy örömteli hírről is beszámolt: a közelmúltban ugyanis közel 1000 négyzetméteren újult meg a padlóburkolat a Görgey utcai központi épületben.

A miskolci könyvtárak a kezdetek óta minden évben csatlakoznak a rendezvényhez.” Dr. Prokai Margit

Dr. Kiss János, Miskolc alpolgármestere elmondta, Miskolc városa évek óta nagy figyelmet fordít a közművelődési intézmények fejlesztésére.

– Nagyon örülök annak, hogy a megyei könyvtár mostantól a korábbinál sokkal szebb környezetben tudja fogadni az olvasókat és a felújítások ezt követően is folytatódni fognak a városi könyvtárakban – jelentette ki dr. Kiss János.

Megújulnak

Az alpolgármester hozzátette: nem ez volt a város első olyan döntése, melyben hitet tettek a miskolci könyvkultúra és a könyvtárak fejlesztése mellett, hiszen az elmúlt esztendőben teljes körűen felújították a diósgyőri Petőfi Sándor Könyvtárat, a József Attila Könyvtárban pedig az elektromos hálózat cseréjét végezték el.

– Természetesen a cél itt is a teljes megújulás, a munkák, a Szentpéteri kapuban található tagintézményben is folytatódni fognak – hangsúlyozta.

A részben, vagy teljesen megújult intézmények adnak majd otthon a jövő héten kezdődő Országos Könyvtári Napoknak (OKN) is. Dr. Prokai Margit emlékeztetett, a programsorozatot idén már tizenharmadik alkalommal rendezik meg, és ahhoz a miskolci könyvtárak a kezdetek óta minden évben csatlakoznak.

– A rendezvény hivatalosan október 1-jén, hétfőn kezdődik, de a miskolci könyvtárak előrendezvényeket is tartanak. Ilyen pénteken a Kányádi Sándor költő emlékére rendezett est, a Tompa-nap és a Petőfi Sándor Könyvtár szombati családi napja – hangsúlyozta az igazgató.

Egy héten át

Az OKN ezután hétfőn a Megyei Könyvtári Találkozóval folytatódik, melynek ebben az évben Kazincbarcika ad otthont. A hét további részében pedig rengeteg író-olvasó találkozó, könyvbemutatók és kiállítások is várják az érdeklődőket.

– Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy a könyvtári napok ideje alatt gyűjtést is szervezünk, mellyel a Miskolci Állatsegítő Alapítvány, vagyis a MÁSA pártfogoltjainak próbálunk segíteni – hangsúlyozta könyv­tár vezetője.

A könyvtár idén is megrendezi a megbocsátás napjait, október 5. és 7. között késedelmi díj fizetése nélkül vihetők vissza a kikölcsönzött, de otthon „felejtett” könyvek. A rendezvénysorozat a Könyves Szombat és a Könyves Vasárnap rendezvényeivel zárul, ahol rengeteg családi program várja majd az érdeklődőket.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában