Helyi közélet

2018.09.13. 09:26

Beszerzéssel és felújítással enyhítik a vasútikocsi-hiányt

Miskolc - Az új kocsik mellett a korszerűsítettek is segítenek a megye vasúti közlekedésében.

Miskolc - Az új kocsik mellett a korszerűsítettek is segítenek a megye vasúti közlekedésében.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés a csütörtöki rendes ülésén tájékozódik a megye tömegközlekedésének helyzetéről. A vasúti közlekedésről a MÁV-START Zrt. által készített tájékoztatóból – más dolgok mellett – kiderül, hogy a kocsihiányt járműbeszerzéssel és járműfelújításokkal igyekeznek enyhíteni. E mellett a vállalat folyamatosan végzi a vasúti személykocsik komfortjának növelését a belső terek teljes megújításával.

Megyénkben személyszállításra összesen 279 vasúti kocsi áll rendelkezésre. Köztük van 33 darab Bz motorkocsi és 10 darab Bz mellékkocsi, de 27 darab hagyományos- és 10 darab harmadik generációs InterCity kocsi is.

Fontos az utastájékoztatás

Az igazi emelt komfortfokozatot az IC-minőségű járművek biztosítják. Az IC-flotta részét képező 10 darab harmadik generációs IC-kocsi digitális kijelzővel és GPS alapú utastájékoztatással is felszerelt, korszerű jármű.

Az IC-kocsikban ingyenes WiFi-hozzáférés is biztosított. A szolnoki járműjavító üzem folyamatosan végzi a második generációs IC-kocsik belső korszerűsítését, melynek keretében kiépítették az IC-kocsik belső vizuális utastájékoztató rendszerét.

A kocsik végein az ajtóknál egyet-egyet, a kocsi közepén egymásnak háttal még két monitort helyeztek el. A kocsinként beépített négy monitor az utastájékoztatás színvonalát kívánja emelni.

Tavaly év végére vala­mennyi ilyen miskolci kocsin telepítették a fedélzeti utas­tájékoztató monitorokat.

Osztrák kocsik érkeztek

A főváros elővárosi jármű­állományából felszabaduló BDV motorvonatokból 16 darab került át a miskolci területre. A motorvonatokon gépi fedélzeti hangos utastájékoztatás és ingyenes WiFi-hozzáférés áll az utazóközönség rendelkezésére. A szerelvények elsősorban regionális viszonylatban közlekednek, jellemzően a Hidasnémeti – Miskolc és Miskolc – Füzesabony útvonalon.

Az osztrák vasúttársaságtól vásárolt használt személykocsik a felújítás ütemében érkeztek Miskolcra. Tavaly év végétől már mind az 55 darab kocsi rendelkezésre áll. Az egyébként hagyományos kocsikban azonban nincs klímaberendezés, és egyelőre WiFi-elérhetőség sem. A kocsik a miskolci térséget kiszolgáló távolsági forgalomban közlekednek.

ÉM-SZB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában