Helyi közélet

2018.09.10. 14:36

A rádió, ami műsort ad és kézművesvásárt rendez Miskolcon

Miskolc - A teret kézműves­árusok töltötték meg, zenészek léptek fel, majd chilievő verseny zárta a napot.

Miskolc - A teret kézműves­árusok töltötték meg, zenészek léptek fel, majd chilievő verseny zárta a napot.

Szombaton a miskolci Európa teret kézművesárusok töltötték meg, zenészek léptek fel, majd chilievő verseny zárta a napot. Mindezt a Civil Rádió Miskolc (CiRMi) szervezte, ami egy önkéntes alapon működő, amatőr közösségi rádió. De hogy jön össze a vásár és a rádiózás?

Az Európa tér sajátsága, hogy tulajdonképpen egy udvarban helyezkedik el – köszönhetően a környező épületeknek. Ettől kicsit bensőségesebb minden ide szervezett program hangulata. Ez érződött a III. CiRMi Kézműves Vásár és Csípős Fesztiválon is, ahol egyszerre böngészték a standokat fiatalok, babakocsis családok és idősebbek, miközben szólt az akusztikus élő zene.

Sikeres ötlet

Kocsis Emese szervezővel beszélgetve megtudtuk, hogy az első két vásárt advent idején szervezték, idén nyárbúcsúztató jelleggel is akartak egy rendezvényt. Az ötlet már abból a szempontból sikeres volt, hogy több árus jelentkezett, mint akiknek helyet tudtak biztosítani. Maguk a standolók Miskolcról és környékéről érkeztek. Különlegessé tették a programot a chilitermelők, akik portékájukból evőversenyt tartottak az edzett gyomroknak. Adja magát a kérdés, hogy mégis mi köze a vásárhoz egy rádiónak? Emese kifejtette, hogy a rádió bizonyos ügyeket, értékeket felkarol – amik a műsoraikban is visszaköszönnek –, mint a kézműves termelőket.

Így adott volt, hogy beállnak a kezdeményezés mögé szervezőknek. Hozzáteszi azért, hogy ez a rádiónak is jó alkalom önmaga népszerűsítésére. Ez látszott is a CiRMi-pólóban járókelőkkel és árusokkal interjúkat készítő fiatalokon, akik már tevékenységükkel felhívták a figyelmet a Civil Rádió Miskolcra. Kicsit olyan érzetet kelt a rádió, mint sok-sok barát gyülekezete.

Adományért kávé

Az Európa téren található stúdiójukba kitelepült a vásár idejére az Avasi Közösségi Kávézó, akik adományért cserébe főzték a kávét. Ide betérve úgy érezte az ember, mintha egy közvetlen társaság venné körül. Ez vissza­köszönt az egész rendezvényen: emberek rég nem látott ismerősökként, ölelkezve köszöntötték egymást, de egyébként is a legtöbb ember mosolygott. A zenészek ingyen léptek fel. Talán itt érhető tetten a rádió közösségi jellege.

A szervező elmondta, hogy az önkéntesség adja a CiRMi erejét: non-profit szervezetről van szó, akik online rádióznak. Lelkes amatőrök, a számukra fontos témákat dolgozzák fel – legyen az kultúra, közélet vagy környezetvédelem. Ehhez várják folyamatosan a társakat, akik a rádiózó közösség legújabb tagjaivá válhatnak.

ÉM-KCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában