Helyi közélet

2018.08.03. 07:45

Van, akit megvisel, míg mást feltölt a napfény Miskolcon

Miskolc - A hegyekben kellemes a klíma , de a belvárosban tikkasztó hőség volt csütörtök délben.

Miskolc - A hegyekben kellemes a klíma , de a belvárosban tikkasztó hőség volt csütörtök délben.

Klimatizált plázákban és villamosokon is hűsölnek sokan. A panelházakban élők szenvednek a melegtől, éjjel és hajnalban szellőztetnek. Csökken az ember étvágya ilyenkor, ám a hideg gyümölcsleves és a dinnye népszerű nyári táplálék. A belvárosban volt, aki a párakapun keresztül járt-kelt, így nyert enyhülést csütörtökön a déli forróságban, de akadt olyan anyuka is, aki árnyékos fa alatt fagylaltozott kislányával. Egyesek újsággal legyezték magukat, míg mások koktélt szürcsöltek vagy turisztikai övezetekben töltötték szabadnapjukat.

– A hegyekben kellemesebb most, kint jártam Lillafüreden, csodálatos napom volt – osztotta meg velünk élményét Haraszti Miklósné, aki imád kirándulni.

Nehéz hűst találni ebben a melegben, Szabó Ákos Szilárd, Németh Erik és Köteles Tímea megtalálta az egyik megoldást.

Limonádé és meggyleves

– Nagyon megvisel a meleg – mondta a nagycsaládos édesanya, Sándor Sugár Eszter, aki épp negyedik csemetéjét várja.

– Izzadok, fáradok, rossz­­­ hajolni, a várandóságból fakadó nehézségeket tetézi a hőség – panaszolta, miközben hideg meggy- és céklalevest rendelt az egyik belvárosi étteremben.

A fiatal hölgyekből álló társaság viszont kifejezetten élvezte a meleget, limonádét kortyoltak és régi emlékeket elevenítettek fel az egyik vendéglátóhely teraszán.

Nemrég még osztálytársak voltak a lányok, akiket egyetemistaként messze sodort egymástól a sors. Évközben csak a világhálón váltottak szót, most próbálták bepótolni a lemaradást.

– Ketten jogászhallgatók lettek Miskolcon, mi viszont a fővárosban élünk – sorolta Szalóczy Kamilla, aki megyénkben élő szüleihez jött haza Göncre.


A háziorvos javaslatai meleg időre

Legalább három liter folyadékra van szükségünk a hőségben. A hideg fagylalt és a jeges italok csak pillanatnyi enyhülést hoznak, viszont ha túlzásba visszük ezeket, könnyen kialakulhat a tüszős mandulagyulladás – szögezi le Szobeczki Csanád Csaba címzetes főorvos. – Célszerű langyos vizes borogatást alkalmazni, mert a párolgás hőt von el a szervezettől. Húsz-harminc percnél több időt ne töltsünk egy huzamban a napon, ha valaki a belvárosban jár-kell, néha térjen be klimatizált üzletekbe hűsölni. Ha odakint 30-40 fok van, az autóban ne nyomjuk le 20 fokra a hőmérsékletet, mert a szervezetünket megviselik a nagy váltások. Kerüljük a bányatavakat, és felhevült testtel ne menjünk vízbe, mert a hirtelen kialakuló izomgörcs még az igazán jó úszókat is veszélybe sodorhatja. Teljesen nem ajánlott elhagyni a vérnyomáscsökkentő szereket, de sokan megfelezhetik ilyenkor a dózist, mert melegben kitágul az érrendszer és leesik a vérnyomás.


Megkérdeztük: Hogyan viseli a hőséget?

Szatmári Zoltánné (64) nyugdíjas: Alig bírom, sok vizet iszom, lédús gyümölcsöket eszem. Nincs nagy étvágyam, de a hűvös görögdinnye jólesik. Próbálok kereszthuzatot csinálni és elsötétíteni a lakásban.


[related-post post_id="3940315"]

[related-post post_id="3939559"]

[related-post post_id="3939449"]

[related-post post_id="3938902"]

[related-post post_id="3937759"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában