Helyi közélet

2018.08.02. 18:05

Negyven sérült cicára ügyel a miskolci állatvédő

Miskolc - A macskákat szabad természetük miatt sok veszély fenyegeti házon kívül.

Miskolc - A macskákat szabad természetük miatt sok veszély fenyegeti házon kívül.

Kevesen tudják, hogy Miskolcon nem csak kutyamentők tevékenykednek. Sovány Henrietta 2014 óta egyedül működteti a Liopold Macskaélet Alapítványt, négy-öt önkéntes segítségével, akik viszont munkájuk és tanulmányi elfoglaltságaik miatt csak havonta egyszer-kétszer érnek rá bekapcsolódni az állatmentő feladatokba.

– A macskák mentését 2012-ben kezdtem a Minimentő Állatvédők Egyesületével közösen. Két év múlva létrehoztam az alapítványt, hogy hatékonyabban tudjak gazdát keresni a befogott kölyköknek és sérült állatoknak, akik között néhány mókus és kutyus is előfordul, de egészséges felnőtt cicák befogadására sajnos nincs kapacitásom – kezdte a beszélgetést az alapítvány elnöke.

Több a kidobott kölyök

– A legtöbb bejelentés telefonon érkezik, és ha éppen mozdítható vagyok, autóval elmegyek a helyszínre, vagy személyesen elhozzák nekem az állatot. Általában balesetes, sérült macskákhoz hívnak. Viszont nyáron a kidobott kiscicák száma is megnő, és gyakoriak a szembetegségek, jelenleg például három-négy vak cicám van egyszerre. Amikor bekerül hozzám egy macska, rögtön állatorvoshoz viszem, ahol különböző betegségekre kifejlesztett tesztekkel vizsgálják. Ha valami lappang benne, akkor el kell különíteni, ha pedig sérült, akkor megműtik. Az ivartalanítás is egy műtét, ezért azt már csak akkor szoktam elindítani, ha gyógyult a cica – magyarázta.

Egyedül nehezen győzi

Mint a legtöbb magánkezdeményezés, a Liopold is adományokból tartja fenn magát.

– A facebook oldalamra szoktam kiírni, hogy milyen projektekre gyűjtök éppen, és azokra közvetlenül lehet adományozni. Emellett jótékonysági liciteket tartok, ahol ajándéktárgyakra lehet licitálni.

Régebben rendeztem nyílt napokat, amíg a cicaházban vendégeskedtünk egy felajánlónk révén. Azonban mióta saját telephelyünk van két házzal és negyven macskával, nem tudok nagyobb rendezvényt meghirdetni, mert még nem hivatalos a menhely. A vízbekötésen, szigetelésen, kamerarendszer kiépítésén vagyok túl, de még több fejlesztésre lenne szükség. Viszont ha valaki meghív, akkor szívesen elmegyek állatvédelemmel, felelős állattartással kapcsolatos eseményekre, és lelkes önkéntesek jelentkezését is várom – hangsúlyozta Sovány Henrietta.

ÉM-DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában