Helyi közélet

2018.08.14. 13:09

Most is van felvásárlói érdeklődés, akár korábban Tokaj-Hegyalján

Bodrogkisfalud - Tokaj-Hegyalján a szakemberek szerint az idén jó szőlőtermés ígérkezik.

Bodrogkisfalud - Tokaj-Hegyalján a szakemberek szerint az idén jó szőlőtermés ígérkezik.

A szakemberek szerint idén jó évet zárnak a szőlőtermelők Tokaj-Hegyalján. Az állami tulajdonú Grand Tokaj Zrt. több mint ezer termelővel kíván felvásárlási szerződést kötni. Ennél azonban jóval többen foglalkoznak szőlőtermeléssel, így kíváncsiak voltunk arra, az ő termésüket is felvásárolják-e.

Folyamatos egyeztetés

– Kicsit összetett a kérdés, hiszen nem mindegyik termelő kívánja értékesíteni a szőlőjét – mondja dr. Molnár Péter, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsának elnöke.

– Vannak kis családi vállalkozások, amelyek a megtermelt szőlőt maguk dolgozzák fel és értékesítik a boraikat. Vannak nagyobb borászatok, amelyek szintén saját feldolgozásra termesztenek szőlőt. De ez utóbbiak között vannak olyanok is, akik a korábbi években és most is vásárolnak fel szőlőt tokaj-hegyaljai termelőktől. Akad példa arra is, hogy már köttettek is szerződések, de vannak olyanok is, akik még egy kicsit kivárnak és később teszik közzé a felvásárlási hirdetményeiket. Az egyéb felvásárlási érdeklődés is megvan ugyanúgy, mint ahogy a korábbi években. A Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa folyamatosan egyeztet a felvásárlókkal, viszont nem koordinál a felvásárlók és az eladók között. A korábbi években bevált gyakorlat az volt, hogy a felvásárlók közzétették a hirdetményeiket, a szőlőtermelők pedig ez alapján eldöntötték, kivel kívánnak szerződést kötni.

2-3 héttel korábban

Az idei évben korábban kezdődik a szüret, a megszokotthoz képest még mindig 2-3 héttel előrébb tart az érési állapota a szőlőnek, és a talaj vízellátottsága is megfelelő, így minden adott ahhoz, hogy nagyon jó legyen a termés Tokaj-Hegyalján.

ÉM-BG


[related-post post_id="3939689"]

[related-post post_id="3933586"]

[related-post post_id="3947334"]

[related-post post_id="3944135"]

[related-post post_id="3932091"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában