Helyi közélet

2018.08.13. 10:42

Lámpácskák kívánságokkal Bódvalenkén

Bódvalenke - Nem kaptak pénzt, kisebb lett a Sárkány­ünnep, de a lényege megmaradt.

Bódvalenke - Nem kaptak pénzt, kisebb lett a Sárkány­ünnep, de a lényege megmaradt.

Az idei Bódvalenkei Sárkányünnepet csak Sárkányosnak nevezték el a szervezők, ugyanis egy fillér támogatást sem kaptak az immár nyolcadik alkalommal megrendezett kulturális eseményre. Pedig a sárkány­ünnepnek fontos célja és üzenete van. Pásztor Eszter, a rendezvény kitalálója és megvalósítója úgy fogalmazott, ennek ellenére örömünnep volt számukra a szombat.

A bódvalenkei Sárkány­ünnepnek fontos célja és üzenete van.” Pásztor Eszter

Sárkányt eregettek

– A Sárkányünnepnek az a jellemzője, hogy ilyenkor eljönnek a faluba a környékbeli szegény roma emberek, valamint a városi középosztálybeliek. Ők általában ritkán kerülnek közel egymáshoz, ritkán beszélgetnek egymással. Itt viszont nagyon jól érzik magukat együtt, és jókat beszélgetnek. A Sárkányünnep tehát annak az örömünnepe, hogy Bódvalenke az értelmes kultúrák közötti párbeszéd fontos színterévé vált – fogalmazott Pásztor Eszter, hozzátéve: az ünnepet úgy tudták mégis megrendezni, hogy jó néhány kiváló zenész ingyen vállalta a fellépést.

Így aztán szombaton a freskófaluként emlegetett kicsinyke település megtelt élettel. Délután 20 gyerek segítségével sárkányvágtával kezdődtek a programok. Ezt követően a freskók ihlette zenei improvizációk hangzottak el, még nem a színpadon, hanem a házak falára festett képek előtt. A gyerekek körében nagy sikert aratott a sárkánykészítés és -eregetés, valamint a karatebemutató. Este a Dorkó zenekar indította a koncertek sorát. A közönség hallhatott autentikus cigányzenét, világzenét, de rockot is. Az asszonyok sütöttek-főztek, este pedig mindenki útnak engedhette saját kis lámpácskáját a saját kívánságával.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában