Helyi közélet

2018.08.06. 11:34

Dr. Gál Ferencre emlékeztek Pácinban

Pácin - Kiállítás és emléktábla is őrzi a falu szülöttének emlékét.

Pácin - Kiállítás és emléktábla is őrzi a falu szülöttének emlékét.

A húsz évvel ezelőtt elhunyt nagy hatású teológus professzorra, dr. Gál Ferencre, a község szülöttére emlékeztek a pácini római katolikus Jézus Szíve templomban.

Emléktábla

Ünnepi misével és emléktábla avatásával idézték meg Pácinban az 1998. július 25-én, nyolcvanhárom éves korában elhunyt dr. Gál Ferencet, a nagy tekintélyű teológus professzort, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem első, alapító rektorát.

A zempléni település szülötte Rómában végezte teológiai tanulmányait, 1939-ben szentelték pappá, majd Bodrogkeresztúrra és Szerencsre került káplánnak, hitoktatónak, az ötvenes években pedig Göncön volt plébános. Később Egerben oktatott teológiát, 1986-os nyugdíjazásáig Budapesten, a Hittudományi Akadémia dogmatikai professzora volt. Huszonöt önálló kötete jelent meg, számtalan tanulmányt, cikket írt, a hatvanas-hetvenes években legendás konferenciabeszédeit, szónoklatait magnetofonnal rögzítették, hogy távoli hívek is töltekezhessenek szavaival.

Emlékkonferencia

A pácini megemlékezésen is az egyház hihetetlenül dolgos papjaként emlegették Gál Ferencet, hozzátéve, hogy keresni kellene a hozzá mérhető teológiai munkásságot. Az ünnepségen részt vett dr. Ternyák Csaba egri érsek, aki megáldotta az emléktáblát a Jézus Szíve templomban, ünnepi homíliát mondott S.E.R. dr. Kiss Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök.

A páciniak büszkeségére mostantól a római katolikus templomban ebből az alkalomból felavatott emléktábla is őrzi mindazt, amit dr. Gál Ferenc a hitigazságok csodálatos világának feltárásáért tett.

Gégény Zsuzsanna, a település polgármestere felajánlotta, hogy jövőre, amikor dr. Gál Ferenc pappá szentelésének 80. évfordulóját ünneplik, rendezzenek emlékkonferenciát Pácinban, ahonnan a teológus professzor életútja elindult. Az eseménynek a Mágocsy kastély adna otthont.

ÉM


Kiállítás a Czinke Ferenc Faluházban

Egyszerű és alázatos tudós képét rajzolja meg a Dr. Gál Ferenc Emlékkiállítás, amely a napokban nyílt meg a pácini faluházban azután, hogy a helyi katolikus templomban halálának huszadik évfordulóján felavatták a huszadik század jeles teológus professzorának emléktábláját.

A fényképeket és életrajzi vonatkozásokat felvonultató tárlat felidézi dr. Gál Ferenc tanulmányait, kápláni és plébánosi működésének bodrogkeresztúri, szerencsi, gönci helyszíneit, hitoktatói munkájának kassai, egri éveit. Megismerhetjük egykori tanítványainak visszaemlékezéseit, melyek summázata, hogy sokak „kedves Feri bácsija” rendkívüli teológus személyiség volt, akinek szerénységénél csak a tudása volt nagyobb.

Matyi Péter pácini plébánosnak, a kiállítás kurátorának gondosságát jellemzi, hogy a látogatók megismerhetik, beleolvasásra kézbe vehetik dr. Gál Ferenc huszonöt önálló tudományos munkáját. E kötetek többek között a teológus egyházi szerepéről, az apostolok cselekedeteiről, az örök élet reményéről, János evangéliumáról szólnak. Megtudhatjuk, hogy dr. Gál Ferenc édesapja köztiszteletben álló parasztember volt, akit a páciniak bírónak is megválasztottak, és láthatjuk a VI. Pál pápával való találkozásáról készült fényképet is, amikor 1968 után diplomáciai küldetésben járt a Vatikánban.

Az emlékkiállítás 2018. augusztus 20-ig látható a pácini Czinke Ferenc Faluházban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában