Helyi közélet

2018.08.29. 10:59

Bab és szilva volt a feladat Ináncson

Ináncs - Ezen a nyáron is jól jött a sok szorgos diákkéz Ináncson.

Ináncs - Ezen a nyáron is jól jött a sok szorgos diákkéz Ináncson.

Augusztus 1-jén indult a nyári diákmunka a településen, a jelentkező 40 diák főleg a mezőgazdaságban dolgozott. Kiss Péter, Ináncs polgármestere lapunknak elmondta, nagyon örült a segítségnek, hiszen a korábbi közfoglalkoztatottak közül több mint 70-en valódi munkahelyen helyezkedtek el. Ez persze jó dolog, de az évek óta kiválóan működő mezőgazdasági programjuk folytatásához továbbra is szükségük van a dolgos kezekre.

Hajnali öttől

Augusztus elején a babföldeken kezdték a munkát a diákok. Igencsak korán kellett kelniük, mert a babot csak hajnalban lehet kiszedni a földből. Hiszen amint rásüt a nap, a hüvelyek szétpattannak, a babszemek pedig kiperegnek. Így a fiatalok már hajnali 5 órakor ott szorgoskodtak a földeken. A babot kihúzták a földből, rendre rakták, ezt már a kombájn fel tudta szedni, majd cséplőgép végezte el a további munkát. A fiatalokra ezután már csak a rostálás és a válogatás várt. Amikor végeztek a kéthektáros babföldön, a gyümölcsösben várt rájuk az újabb feladat, ugyanis kezdődött a szilvaszüret. Miután ládákba került az összes gyümölcs, az önkormányzat konyhájában volt szükség a diákokra, ahol a szilvát befőzésre és lekvárfőzésre készítették elő. Tisztítás és magozás volt a feladat. A konyhán dolgozó asszonyok 15 mázsa szilvát raktak el, és 150-200 ötliteres üveg szilvalekvárt főztek. Az üvegbe zárt gyümölcsök a gyermek- és szociális étkeztetést szolgálják majd.

Nemcsak a földeken

Kiss Péter hangsúlyozta: az önkormányzat földjein nem vegyszereznek, úgyhogy tulajdonképpen biominőségűek a terméseik. A befőtt és a lekvár pedig cukormentes, illeszkedve a menzaprogramhoz. Voltak a nyáron olyan diákmunkások is, akik az óvodai tisztasági festés után takarítottak, valamint a játékokat és az különböző eszközöket fertőtlenítettek. Néhányan pedig Ináncs közösségi házában dolgoztak, ahol a teleházban és a szociális ellátásban segédkeztek.

– A fiatalok számára rendkívül hasznos a diákmunka, nemcsak azért, mert megtapasztalhatják, hogy milyen dolgozni, hanem azért is, mert kiváló közösséget alkottak.

Év közben ugyanis ritkán találkoznak, mivel külön­böző középiskolákban tanulnak – tette hozzá a polgármester.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában