Helyi közélet

2018.08.31. 13:49

Az időjárás nem kukoricázott

Miskolc - Mégsem lesz olyan jó a termés, mint amire még a nyár elején számítottak a gazdák.

Miskolc - Mégsem lesz olyan jó a termés, mint amire még a nyár elején számítottak a gazdák.

Bár Júniusban még úgy nézett ki, hogy a nem túl jól sikerülő búza után a kukoricatermés viszont kiemelkedő lehet idén, végül az augusztusi nagy kánikula és szárazság rontott az addig nagyon szépen fejlődő növény minőségén. Az, hogy milyenek lehetnek a termés­átlagok később kiderül, hiszen a napokban még éppen csak elkezdték a betakarítást a megyében a kukorica és a napraforgó esetén is.

Kevés volt az eső

Aztán újra jött a gazdálkodók réme, a szeszélyes időjárás. Idén pontosan abban a két időszakban, a nyár elején és a végén köszöntött be száraz, kánikulai időjárás, amikor a növények fejlődése szempontjából lényeges lett volna, hogy csapadékot is kapjanak. A nyár eleje a gabonának, az augusztusi hőség pedig a kapásoknak „tett be”, az érést ugyan felgyorsította, de a fejlődés nem megfelelően társult hozzá.

Pedig június vége felé még Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke arról beszélt lapunknak, hogy ilyen szépen fejlődő, előrehaladott állapotban lévő kukoricát korábban nem is látott, és akár rekord közeli, kimagasló hozam is lehetséges. Igaz, már akkor hozzátette: ha csak az időjárás nem szól közbe.

– Sajnos az időjárás nem volt teljesen megfelelő, az augusztus nagyon meleggé vált, csapadék viszont nem nagyon esett, pedig arra nagy szükség lett volna, így a júniusban látott kiemelkedő eredményt biztosan nem fogja elérni. Azért nem kell rossz termésre sem gondolni, de terméseredményekről csak később lehet beszélni, most még ezt nem látni – nyilatkozta most lapunknak Taskó József.

Hozzátette: különösen a homokos területeken romlott a kukorica minősége a hőség miatt, az alacsonyabban fekvő, kevésbé száraz földterületeken sokkal jobb lehet a termés.

A megyében még éppen csak egy-két helyen indult meg a kukorica betakarítása, inkább csak ott, ahol silózással foglalkoznak. Néhol már a napraforgó táblákba is „beleszaladt a kombájn”, de igazán nagyüzemben a jövő héttől indulhatnak meg a betakarítások.

– A napraforgó jobban bírta a hőséget, annak kevésbé ártott a szárazság, de termés­átlagokról még természetesen itt sem tudunk beszélni. A gazdák most vetik a repcét, végzik a talaj-előkészítő munkákat az őszi vetések alá, az elmúlt napokban jött eső ebben nagy segítség volt, most lehet jól dolgozni a földdel – mondta a megyei elnök.


Jó hozamban bíznak

A korábbi termésbecslések alapján idén napraforgóból 1,8 millió tonnás hozamot vártak a szakemberek, de az utóbbi hetek aszályos időjárása miatt ennél kevesebb termést takaríthatnak be a gazdák, hangzott el a NAK és a NÉBIH fajtabemutató rendezvényén Székkutason. Az eltérő vetési időpontok miatt a napraforgó­táblák a kezdeti fejlődés idején jelentős különbségeket mutattak, azonban azok július végére mérséklődtek. A napraforgó virágzási időszaka viszonylag hosszan tartott, emiatt a virágok megtermékenyülése jónak mondható. A növények egészségi állapota a korábbi védekezéseknek köszönhetően jó volt.


[related-post post_id="3926933"]

[related-post post_id="3909031"]

[related-post post_id="3897229"]

[related-post post_id="3562407"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában