Helyi közélet

2018.08.20. 09:26

Augusztus 20-ai, miskolci évfordulók

Miskolc - Mozgalmas volt az augusztus 20-a körüli időszak Miskolc történelmében.

Miskolc - Mozgalmas volt az augusztus 20-a körüli időszak Miskolc történelmében.

Kárpáti Béla miskolci várostörténeti kalendáriumában érdekes évfordulókra bukkantunk, melyek a nemzeti ünnep napjához és azt megelőző vagy követő napokhoz kötődnek.

1869. augusztus 23-án alakult meg a Borsod-Miskolczi Hitelbank, 1889-ben pedig augusztus 18-án felavatták a népkerti Erzsébet-kertet.

1900. augusztus 20-án alakult a miskolci görögkatolikus egyházközösség, 1902-ben ezen a napon viszont a diósgyőri vas- és acélgyár munkásainak nagygyűlése elhatározta a vas- és fém­munkások helyi szakegyletének megalakítását.

1919. augusztus 17-én éjjel Miskolc lakossága hatalmas ágyúdörgésre ébredt. Reggel kiderült, hogy a románok majd’ ötvenszer lőttek rá ágyúval a vasgyárra, mert mulatozás közben egy ­Rosmann Ferenc nevű, vasgyári fiatalember agyonlőtt két román közkatonát.

1928-ban, a nemzeti ünnep előtt egy nappal felavatták a nyomdászok és betűöntők miskolci székházát az Arany János utcában.

Ha ugrunk néhány év­tizedet, 1954. augusztus 20-án az Avasi Kávéház nyílt meg, 1963-ban pedig, azaz ötvenöt éve ekkor avatták fel az Avasi kilátó­tornyot.

ÉM-TÁ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában