Helyi közélet

2018.08.31. 11:41

360 fokos videó: A Balek7 az nem gólyatábor Miskolcon

Miskolc - Az ország felsőoktatási intézményeit augusztus végén ellepik a leendő egyetemisták és főiskolások. A gólyatáborokban lehet barátkozni, megismerni, mire számíthatnak az elkövetkező x évben, és persze bulizni.

Miskolc - Az ország felsőoktatási intézményeit augusztus végén ellepik a leendő egyetemisták és főiskolások. A gólyatáborokban lehet barátkozni, megismerni, mire számíthatnak az elkövetkező x évben, és persze bulizni.

A Miskolci Egyetemen augusztus 26. és 30. között tartották meg a Balekhetet, ami alapjaiban különbözik a többi intézmény gólyatáboraitól: a Selmecbányai Diákhagyományok közösségkovácsoló erejével már itt találkoznak a fiatalok.

A gólyatáborok általános jellemzője, hogy a nagy bulik közé igyekeznek a szervezők némi hasznos információt is beépíteni. A lényeg, hogy a középiskolából kilépő hallgatók kicsit barátkozzanak a légkörrel, felkészültebben és oldottabban kezdjék meg a tanévet. Ez mind jelen van a miskolci Egyetemvárosban is, ahol a Balekhét negyedik napján látogattuk meg a pogányokat.

És még valami több

A Bölcsészettudományi Kar (BTK) egyik szervezőjével, Császár Ákossal beszélgettünk arról, hogy miben különbözik a Miskolci Egyetem "gólyatábora" a többitől. Azonnal a Selmecbányai Diákhagyományok említésével kezdi, amit Miskolc mellett Sopronban, Dunaújvárosban és Székesfehérváron ápolnak. A hagyományok közösséget építenek, hiszen intézményi szinten, karoktól függetlenül követik azokat. Ez a közös élmény pedig évekkel később, vadidegen emberek között is kapocs tud lenni.

Mint ahogy az már most, az első találkozásokkor. A BTK esetében ezt tovább fokozza, hogy "családokra" osztják az elsőéveseket, amitől még szorosabb az összetartás. Együtt nótáznak, tanulgatják az első lépéseket és ismerkednek az egyetemmel. Mikor ott jártunk, éppen sportnapon oldódtak, de korábban találkoztak jövőbeni oktatóikkal, bejárták a campust és szakmáztak is. Ákos úgy fogalmaz: "egyszerre tanítjuk és szórakoztatjuk őket".

Érkezik az utánpótlás

A közel 300 éves Selmecbányai Diákhagyományokat nem fenyegeti az elhalványulás veszélye. A szervező úgy látja, "van potenciál" az idei év pogányaiban. Egyfelől többen vannak, mint tavaly, másrészt aktívak, látszik rajtuk, hogy élvezik és átélik a hagyományokat. A többség már most kijelentette, hogy megkeresztelkednek, azaz megteszik az első lépést az aktív hagyományőrzés útján.

Jó példa erre Lánczi Evelin és Suller Péter, akik félve érkeztek a Balekhétre, mert nem tudták, mire számítsanak. Azonban pozitív élményekkel távoznak: kiemelik a bulikat, a közösséget, az Egyetemváros közvetlenségét. Evelin rögtön "élete legjobb hetének" nevezi. A kötelező kérésre, hogy emeljenek ki egyetlen dolgot, ami a legjobban tetszik nekik, Péter a közösséget említi, míg Evelin "ezt a hagyomány dolgot. Hogy éneklünk, meg mindenhova együtt megyünk...". Megismeri majd mélyebbre hatóan is, hiszen mint mondja, "mindenképpen megkeresztelkedik", amire társa is egyetértően bólogatott.


Nézz körbe 360 fokban!

" target="_blank" rel="noopener">A videót 360 fokos kamerával vettük fel: az egérrel vagy a bal felső sarokban lévő kör alakú ikonra kattintva tudsz változtatni a nézőponton. Ne felejtsd el megnézni, hogy mi van a kamera “háta mögött”! Még több 360 fokos videóért iratkozz fel a Hírek 360 YouTube csatornájára és kövesd a Hírek 360 Facebook oldalát!


[related-post post_id="3964340"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában