Helyi közélet

2018.07.26. 13:06

Zöldkommandó indult Miskolcon

Miskolc - Összefogással indult el az új típusú ellenőrzés az illegális hulladéklerakás visszaszorítására.

Miskolc - Összefogással indult el az új típusú ellenőrzés az illegális hulladéklerakás visszaszorítására.

A miskolci városháza, az önkormányzati rendészet, a rendőrség és a helyi hulladékgazdálkodó MiReHu Kft. együttműködésével új rendészeti egység alakult Miskolcon zöldkommandó néven, amely szerdán megkezdte a működését.

Rendszeresen fogunk szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartani. Kovács László Csaba

Zöld város

Az illegális hulladéklerakás eddig is büntetendő volt Miskolcon és az önkormányzati rendészet mindennapos munkájához tartozott, hogy ellenőrizze és szankcionálja, az új egység azonban sokkal hatékonyabbá teszi ezt a munkát, hangzott el a rendészet udvarán tartott sajtótájékoztatón.

A zöldkommandó járőrei egy rendész, rendőr párosból, illetve a hulladékkezelési cég szakemberéből állnak. Utóbbi tettenérés esetén a helyszínen szakvéleményt ad a szennyezés mértékéről, így a cselekmény súlyosságának megfelelő bírság kiszabása, vagy a feljelentés azonnal megtörténhet. Minden esetben a kiszabható legnagyobb bírságot alkalmazzák, az illegális hulladéklerakás a hulladék mértékétől és összetételétől függően akár bűncselekményként is kezelhető és szabadságvesztéssel is büntethető. A súlyosabb esetekben az együttműködő szervezetek szorgalmazni fogják az elkövetők bíróság elé állítását.

Jelentős állomás ez a tisztább, élhetőbb városért tett intézkedések között, jelentette ki Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere. A néhány éve megfogalmazott, zöld város koncepciójában már történtek lépések, amelyek közül kiemelte a zöld, megújuló energia használatát, a tapolcai víztisztító rendszert és a szelektív hulladékgyűjtést, válogatást.

– Van azonban sajnos egy olyan vékony réteg, akik eldobják, sőt lerakják illegálisan a szemetet, ami esztelen és elfogadhatatlan magatartás. Ez ellen fogunk fellépni, amelyhez a lakosság segítségét is kérjük. Az a cél, hogy ne csak a legbiztonságosabb, hanem a legtisztább város is legyen Miskolc – mondta az alpolgármester.

Folyamatos ellenőrzések

Az operatív lépéseket megteszik, de szükség van a lakosság segítségére is, jelentette ki Kovács László Csaba, a rendészet vezetője is.

– Ha jelzés érkezik, amelyet a rendészet ingyenesen hívható zöld számán is meg lehet tenni, akkor mi minden esetben intézkedünk, és eljárunk. Heti rendszerességgel fogunk szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tartani – hangsúlyozta.

A zöldkommandó ellenőrizheti, hogy az ingatlantulajdonosok rendelkeznek-e szemétszállítási szerződéssel, az illegális lerakók közelében végzett közúti ellenőrzések során azt, milyen szállítmánya van az odatartó járműveknek. Az egység végezhet megfigyelést, rajtaütést, lakossági bejelentések alapján felderítést, amelynek a célja a tettenérés. Az illegálisan lerakott hulladék alapján beazonosíthatja az elkövetőt, helyszíni bírságot szabhat ki guberálás, vagy köztisztasági szabálysértés elkövetése esetén. Mint tették azt szerdán délelőtt a tájékoztató után, amikor a város neuralgikus pontjain ellenőriztek, illetve állítottak le autókat.


[related-post post_id="3932343"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában