Helyi közélet

2018.07.13. 13:30

Valahol elveszett, és veszettül keressük!

Miskolc - Keresik, kutatják a Kis-Hunyad utcai iskola kapuját.

Miskolc - Keresik, kutatják a Kis-Hunyad utcai iskola kapuját.

Közösségi kutatómunka indult a Kossuth Lajos Evangélikus Általános Iskola (a korábbi Istvánffy Gyula) Kis-Hunyad utcai iskolakapujának megtalálásáért.

Ahogy azt kedden írtuk, az intézmény utcafronti homlokzatainak felújítását június közepén kezdték. Szunyogh László, tervező-építész akkor azt mondta, a tervek szerint állítják helyre a homlokzatot, ehhez viszont szükség lenne az eredeti kapura, amelyet feltehetően a nyolcvanas években cserélték a mostani oda nem illőre.

A cikk megjelenését követően többen is próbáltak segíteni, egyik olvasónk például egy 1929-es, a megyéről szóló monográfiában talált fotót az intézményről. A kérdéses fotót a megyei könyvtár munkatársainak segítségével megtaláltuk, a kapu viszont sajnos itt sem látszott.

Szunyogh László érdeklődésünkre elmondta, a Herman Ottó Múzeumban is tesznek egy próbát a kereséssel, ugyanis néhány olyan információ is érkezett a közösségi portálokon, hogy a leszerelt kaput korábban itt raktározták.

Egy emlékkönyv is segíthet

A homlokzati terveket készítő építész munkáját segíti Paszternák István műemlékvédelmi szakértő is, ő érdeklődésünkre azt mondta, az iskola korábbi tanulói is tudnak segíteni ott készült fotók, vagy akár egy emlékkönyv felkutatásával.

– Ezekben nagyon gyakran volt fotó az intézményről, akár több is. Érdemes lenne ezeket is felkutatni, de azt sem lehet tudni, hogy kinek a sifonérjában szerepel az iskoláról egy olyan fotó, mondjuk 1968-ból, ami ezt az egész kérdést egyszer, s mindenkorra eldönti – mondta Paszternák István.

Kérjük, aki az elmúlt évtizedekben a Kun József utcai, vagy a 4-es számú Istvánffy Gyula Általános Iskolába járt, segítse kutatómunkánkat, ha bármilyen fotója, információja van a kapuról, jelentkezzen az alábbi címen: [email protected]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában