Helyi közélet

2018.07.05. 07:54

Szeretettel és gondoskodással Sályon

Sály - Ötvenéves jubileumot ünnepelt a sályi mozgásjavító iskola.

Sály - Ötvenéves jubileumot ünnepelt a sályi mozgásjavító iskola.

Sály község Eötvös-­kastélya ad otthont a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Fejlesztő Nevelést-Oktatást Végző Iskola, Kollégium és Egységes Gyógy­pedagógiai Módszertani Intézmény Sályi Mozgásjavító Tagintézményének, amely idén ünnepli megalakulásának 50. évfordulóját.

Sokrétű feladatot

Fantasztikus műsorral készült a mozgásjavító iskola a jubileumra. Az Egri Pinceszínház művészei nagyon jó hangulatot teremtettek, a gyermekek műsora elvarázsolta a vendégeket, majd a Szihalmi fúvósok népszerű dalaira tapsolt a közönség. A pedagógusok énekkara ugyancsak lenyűgözte az egybegyűlteket.

Az elmúlt évek során fejlesztésekkel és átalakításokkal, pályázati és fenntartói finanszírozásból sikerült olyan tárgyi feltételeket, infrastruktúrát teremteni, hogy a gyermekek, tanulók oktatása-fejlesztése eredményes legyen. Sokrétű feladatot lát el az iskola, a kor követelményeinek megfelelve, az óvodától egészen a szakmai képzésig. A hosszú évek során összeszokott, eredményesen együtt dolgozó közösség hagyományaihoz híven szeretettel és gondoskodással veszi körül a családjuktól távol lévő gyermekeket. A 85 férőhelyes kollégiuma mindig „telt házzal” működik. Az itt tanuló gyermekek országos tanulmányi- és sportversenyeken, kulturális rendezvényeken bizonyították felkészültségüket, hiszen mindig sikeresen szerepeltek, legtöbbször elhozva az első helyezéseket.

Az 50 év alatt 759 diák járt az iskolába 20 megyéből, 503 lakóhelyről, sőt még külföldről – Románia, Szerbia, Ukrajna, Vietnam – is. 322-en dolgoztak eddig az intézményben, jelenleg 8 dolgozó több mint 30 éve.

Fát ültettek

Nagyon sok régi diák és egykori pedagógus érkezett az ország minden részéből, hogy sok-sok év után újra találkozzanak, s együtt ültessék el azt a juharfát, amelynek szerteágazó gyökerei szimbolizálják azon gyermekeket, akik a világ minden tájáról érkeztek, hogy Sályban gyógyuljanak, tanuljanak.

– Elődeink az 1967/1968-as tanévben indították el a sályi Eötvös kastélyban a „Mozgásjavító Intézetet”. Ez idáig, nem jelöltünk meg egyetlen napot sem születésnapként, de úgy gondolom, hogy ez a június 11-ei tanár-diák találkozó nap legyen hagyományteremtő. Legyen évente, ötévente, tízévente, százévente megünnepelhető, megünnepelendő! Június 11-e a sályi Eötvös kastély Mozgásjavító Iskolájának születésnapja” – fejezte be szavaival Gáll András, a tagintézmény vezetője az ünnepség hivatalos részét, majd visszatért a rég nem látott tanítványokhoz, régi kollégákhoz, akik sokat tettek azért, hogy ünnepelni tudják ezt a kivételes iskolát.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában