Helyi közélet

2018.07.05. 10:57

Nyitottak a fiatalok felé Miskolcon

Miskolc - Világbajnok evezős, ismert színész és borász is jött a miskolctapolcai Akrofesztre.

Miskolc - Világbajnok evezős, ismert színész és borász is jött a miskolctapolcai Akrofesztre.

A görögkatolikus Miskolci Egyházmegye Ifjúsági Irodája a tizennégy éves korosztálytól kezdve egészen az örök fiatalokig, mindenkit szeretettel várt az Akropolisz Szabadtéri Parkszínpadon tartott fesztiváljára. A rendezvényen keresztény emberek beszéltek hivatásukról a nagyvilágban, többek között Hirling Zsolt világ- és Európa-bajnok evezős, ifj. Lőrincz György borász a Szent Andrea pincészet képviseletében és Tóth András, a Vígszínház színművésze, akiket egy kerekasztal-beszélgetés formájában Jászter Beáta színművész kérdezett. Néhány többeket érintő témáról, a párkapcsolati és az élet más területén szükséges elköteleződésről, illetve a keresztény fiatalságról, mint társadalmi erőről esett szó a délután folyamán. Az estét pedig két színvonalas koncert, a Fool Moon acapella együttes és a Jam Republic Cover Band fellépése zárta.

Közösségépítő céllal

Nagy Lucától, a program szervezőjétől a helyszínen megtudtuk, hogy az Akrofeszt célja a közösségépítés és nyitott a nem hívő fiatalok felé is. Viszont lelkiség-program gyanánt becsempésztek egyalkonyati imádságot, amelyet Fedor Péter atya tartott dr. Orosz Atanáz megyéspüspök közreműködésével. Ezen a nyáron lesz még egy lelki alkalom, amelyet szintén az egyházmegye szervez. Július 19. és 21. között a huszonkét év fölötti, vállalkozó szellemű fiatalokat várják a 22+ nevű gyalogos zarándoklatukra Tokajtól Máriapócsig.

A hit kimeríthetetlen erőforrás

Elekes Szende keresztény pszichológus, a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola tanársegédje a hit erejéről beszélt Asztalos Dániel teológussal közös előadásában, amely segít az elköteleződésben. „Ott él bennünk a vágy, hogy szeretnénk bebiztosítani az életünket húsz-harminc évre és rosszul érezzük magunkat, ha nem látunk előre. Szerintem a hívő embernek van egy nagyon jelentős erőforrása. Ugyanúgy nem látja a jövőt, mint bárki más, viszont az Istenbe vetett bizalom sok esetben tudja pótolni ezt a hézagot. Amikor nekilendülünk hegyet mászni, akkor bízunk benne, hogy velünk van a Jóisten és segít meghozni a nagy döntéseket és hűnek maradni benne,” – mondta Elekes Szende.

Mindig van, aki fölemel

Kocsis Tamás görögkatolikus egyetemi lelkész a kereszténységből áradó erőről és örömről beszélt, amely ragadós lehet kifelé is. Megkérdeztük, mégis mi a teendő, ha valaki éppen kevésbé tud lelkesedni. „Megtérés után az emberek többsége keresztény közösségbe kerül. Jézus Krisztus sem magányos farkasként vándorolt, hanem tanítványokat hívott maga köré. Az egyház szó a görög ekklesia főnévből származik. Amikor elfelejtünk lelkesedni, mert előfordul, hogy éppen elgyengülünk, akkor erősít bennünket a közösség, hiszen ez a feladata. Ezért mondja Szent Pál apostol, hogyha valaki áll, vigyázzon, hogy el ne essék. Viszont, ha már megtörtént, a gyülekezetben mindig van mellettünk valaki, aki fölemel,” – biztatott a fiatal pap.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában