Helyi közélet

2018.07.25. 10:19

Tizenkét másodperc: elég-e az átkeléshez Miskolcon?

Miskolc - A helyszínen győződtünk meg róla, mennyire rövid a zöld ideje a gyalogátkelőhelyen.

Miskolc - A helyszínen győződtünk meg róla, mennyire rövid a zöld ideje a gyalogátkelőhelyen.

A közelmúltban mérőszalagot ragadtunk, és a parkolók méretét mértük le az olvasói észrevételek kapcsán Miskolcon. Most a stopperórát vettük kézbe, és megnéztük Miskolc egyik legneuralgikusabb gyalogátkelőhelyét, ahol még a fiataloknak is „szedniük kell a lábukat”.

Mire elég 12 másodpercnyi zöld jelzés a város egyik legnagyobb gyalogátkelőhelyén, átkelnek-e a gyalogosok tilos jelzés alatt? Többek között ezekre a kérdésekre is kerestük a választ, amikor kilátogattunk a Búza téri görögkatolikus templom és a Miskolc Plaza közötti gyalogátkelőhelyhez, ahol le­stoppereztük, ki mennyi idő alatt tud átkelni. Mérésünk szerint egy átlagos gyalogos, a zöld jelzés elején indulva, annak a végére, maximum villogó zöld alatt átér. Az idősek, gyerekek, mozgássérültek, babakocsisok már szinte csak piros jelzés alatt.

Ugyanekkor még 12 másodpercig áll a keresztforgalom, és csak a Szeles utcáról jobbra, kis ívben kanyarodókat engedi a jelzőlámpa, olvasóink mégsem értik, hogy miért nem hosszabb a zöld jelzés, akár az ürítési idő kárára.

Elég, nem elég?

Korábban már írtunk a Búza térnél, a 26-os út és a Szeles, illetve Madarász Viktor utcák kereszteződésében lévő gyalogátkelőhelyről. A közösségi médiában megjelent posztunkhoz sokan hozzászóltak, és fogalmaztak meg kritikát azzal kapcsolatban, hogy miközben az egyik leghosszabb gyalogátkelőről van szó – hat sávon kell átkelniük a gyalogosoknak osztósziget nélkül – nagyon rövid ideig tart a zöld jelzés, így kényelmes tempóban lehetetlen átérni. Első cikkünk után elektronikus levélben jelentkezett Sass István, a Magyar Közút nyugdíjasa, és jelezte, hogy az írás több megállapításával nem ért egyet. „A Szeles és Madarász Viktor utak csomópontja negyedszázada ezzel a programmal működik, a nevezett átkelőhely zöld ideje, villogó zöldje, ürítési (együttes piros) ideje a vonatkozó műszaki előírásoknak megfelelően került kiépítésre. A gyalogos zöld idő 12 másodperc, ennek tartama alatt lehet az átkelést megkezdeni, ezt követi az 5 másodperc villogó, amikor a járdáról lelépni nem lehet, csak a megkezdett átkelést befejezni, illetve folytatni. Mivel az adott paraméterek mellett az 5 másodperc villogó zöld az átkelés befejezésére nem elegendő, ezt követi a 12 másodpercig tartó ürítési (együttes piros) idő, melynek tartama alatt a szabályosan megkezdett átkelés befejezhető” – írta nekünk. Kilátogattunk hát a helyszínre, hogy magunk is lemérjük az időket. Többször leellenőrzött stopperezésünk eredménye, hogy a leírtak megfelelnek a valóságnak. A komplett átforgási idő 1 perc, 30 másodperc, tehát a gyalogosoknak 73 másodpercet kell várniuk tilos jelzés alatt a következő zöldre.

Vegyes tapasztalat

Azt személyesen láthattuk, hogy a lassabban közlekedő idősek, a babakocsival, kisgyerekkel átkelők nem tudják megoldani az átjutást egyik oldalról a másikra a zöld jelzés alatt. A helyzetet nehezíti, hogy a járdaszigetek ugyan alacsonyak, azonban a templom oldalán lévő kimozdult kövekben kivétel nélkül minden kerekes jármű elakadt, értékes másodperceket veszítve. Két esetben idős emberek végig sem értek. Egyikük, Molnár Gézáné elmondta, gyakran közlekedik erre, csak a zöld jelzés elején indul el mégsem ér át, és többször előfordult már, hogy rádudáltak az autósok, igaz olyan is, hogy kedves emberek segítettek neki átkelni. Riz Eszter két gyerekkel kelt át, az egyikük babakocsiban, a másikuk a babakocsi mellett szaladt. Igyekeztek, de így is csak tilos jelzésben tudták befejezni az átkelést.

– Nagyon rövid itt a zöld jelzés, ez egy vicc. Nem értem, miért nem lehet ezen változtatni – jegyezte meg. Nevüket nem vállaló gyalogosok is hasonló véleményt fogalmaztak meg, tényként azonban azt is le kell írnunk: ezen a gyalogátkelőn nem fordul elő gyalogoselütés.

ÉM-HI


[related-post post_id="3826672"]

[related-post post_id="3823516"]

[related-post post_id="3787154"]

[related-post post_id="3754506"]

[related-post post_id="3768674"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában