Helyi közélet

2018.06.19. 07:00

Ülésezett a miskolci közgyűlés – 2018. június

Miskolc – Kedden tartották a júniusi testületi ülést Miskolcon. Vagyongazdálkodással kapcsolatos döntéseket is hozott rendes ülésén kedden a miskolci közgyűlés. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a nyári szünet előtti ülésről.

Miskolc – Kedden tartották a júniusi testületi ülést Miskolcon. Vagyongazdálkodással kapcsolatos döntéseket is hozott rendes ülésén kedden a miskolci közgyűlés. A Borsod Online olvasóit élőben tudósítottuk a nyári szünet előtti ülésről.


09.40: Közérdekű hozzászólásokkal zárult a közgyűlés:

Dr. Kovács László:

Köszönetet mondott azoknak, akik a legutóbbi özönvízszerű esőzés után segítette a gyors helyreállítást Ómassa környékén. A keletkezett kár azonban hatalmas. Ómassa hosszú távú biztonsága érdekében megnyugtató megoldásra volna szükség.

Bartha György (MSZP):

A Diósgyőri vár körül több ingatlant megvásároltak és megkezdődött a bontás. Ki fogja felügyelni a milliós értékű bontott anyagokat?

Fodor Zoltán (független):

Miért nincs elég közmunkás? Nem jelentkeznek. A képviselői körzetében például egyetlen közmunkás nincs. Azt javasolja, hogy a Városgazda vegyen öt főnek bérletet, hogy fel tudjanak menni az Avasra dolgozni, vagy munkavégzés helyére utazhassanak ingyen. Az is megoldás, hogy a Városgazda telephelyéről kisbusszal vigyék fel a munkavégzés helyszínére a dolgozókat. Lassan az a helyzet áll elő, hogy nem lesz, aki elvégezze a közmunkát az Avason.

Dr. Kiss János alpolgármester:

A közmunkának egy átmeneti munkalehetőség volt a célja. Ahogy fejlődik a gazdaság, természetes, hogy az elsődleges munkaerőpiac felszívja a szabad munkaerőt. Hiányzik a 400-450 közmunkás, de ennél sokkal fontosabb, hogy ők találtak maguknak jobban fizető munkát. A helyzetet azonban meg kell oldani. A Városgazda dolgozik a lehetőségeken, például gépekkel szeretnék kiváltani a városüzemeltetési munkát. Az is lehetőség, hogy versenyképesebb fizetést t8ud majd ajánlani az ilyen munkákra a társaság.

Pakusza Zoltán (Jobbik frakcióvezető):

Fontos lenne Perecesen és környékén a csapadékvíz elvezetés megoldása. Ez nagyon komoly problémákat okoz és nagyon nagy károkat az ott élők számára. Az utóbbi idők esőzései megmutatták, hogy halaszthatatlan gondról van szó.

Cseléné Figula Edina (Jobbik):

A Martinkertvárosban élők számára is a csapadékvízelvezetés az egyik legnagyobb probléma, de évek óta halasztják a megoldást. Nem értik a lakók, hogy a Diósgyőri várnál vizesárok épül, de Martinkertvárosban nem épül vízelvezető árok.

Dr. Kiss János (alpolgármester):

Az ország és a város 1945 és 1990 között hatalmas hátrányba került az infrastruktúra kiépítésében. Ezt a hátrányt nem lehet egyik napról a másikra behozni. Tudomásul kell venni, hogy évekre van szükség a megoldásra. Az utóbbi időben is sok fejlesztés volt Martinkertvárosban, ami már enyhítette kicsit a problémát.

Révész Péter (Jobbik):

Tucatnyi megkeresés érkezett rossz minőségű utak miatt. Megszámlálhatatlan mennyiségű kátyú van. Sok helyen még ott van a télen kihelyezett szóróanyag. A Tizeshonvéd utcán sok helyen megjelentek a patkányok a közterületen.

Dr. Kiss János (alpolgármester):

A Városgazda Kft. kátyúprogramja megoldást ad a problémára, de időre van szükség ehhez.

Dr. Simon Gábor (MSZP frakcióvezető):

Az Ifjúsági Házról egy évvel ezelőtt hangzott el, hogy be akarják zárni. Augusztusban jelentették be, hogy a Szentpáli szakközép volt épületében kap majd helyet – sok mással együtt – az Ifiház. Azt mondták, hogy 2018. szeptember 1-jén megnyílik az új központ. Van-e elegendő idő ehhez? Nyoma sem látszik a munkának.

Dr. Kiss János (apolgármester):

Az Ifiházzal kapcsolatos cél nem változott, a város létrehoz egy korszerű központot. Valóban volt egy 2018. szepte,ber 1-jei dátum, de ez nem egy kőbe vásett dátum volt. Meg kell azonban keresni hozzá a forrásokat. Igyekszünk minél szélesebb körben állami és uniós forrásokat találni, hogy ez a terv megvalósuljon.

Gazdusné Pankucsi Katalin (Fidesz):

Minden körzetben vannak fejlesztések. Ezt is látni kell.

Szilágyi Szabolcs (Jobbik):

A Szentgyörgy utcán az útburkolat jelek erősen kopottak, balesetveszélyes, mielőbb pótolni kellene. Megtörtént a kátyúzás, de olyan állapotban van, hogy tejes aszfaltcsere lenne szükséges.

Sok kisállat hult el mérgezés miatt. Elterjedt a legenda, hogy a Városgazda által kihelyezett rágcsálóirtó a bűnös. Szerinte nem, de megnyugtató megoldás kellene, hogy a vétkeseket megtalálják, akik mérgezik a kisállatokat.

Dr. Schweichardt Gyula (Városgazda Kft. ügyvezető-igazgatója):

A mérgeket ellenőrzött, látható és biztonságos módon helyeznek ki. Ha valaki tapasztal valamit, jelezze.

Katona Ferenc (Fidesz):

Köszönetet mondott a Bükki Hegyi Maraton sikeres megrendezéséért.


08.30: A humánszolgáltatássa és önkormányzati igazgatással kapcsolatos ügyek tárgyalása kapcsán Soós Attila (Fidesz frakcióvezető) a város sportéletéről beszélt. A város pályázott az Európai Egyetemi Játékok megrendezésére 2024-ben. Mint mondta, ez is jelzi, hogy a város sportélete folyamatosan fejlődik. A játékok résztvevőinek száma 6 ezer fő, a költségvetése meghaladja a 2 milliárd forintot. Ez nagyon fontos a város számára. A város 28 fontos sporteseményt rendezett eddig, ebből 24-et a jelen önkormányzat égisze alatt. Mindez azt is jelzi, hogy a városban élők számára a sport rendkívül fontos.

Dr. Kovács László (KDNP):

Az egészségügyi alapellátás körzeteinek meghatározásáról szóló rendelet kapcsán elmondta, hogy két fogászati és két gyermekorvosi körzet összevonásáról van szó. Ez szükséges döntés. Mint mondta, nagy vívmány a 24 órás ügyeleti rendszer, amely megkönnyíti a háziorvosok dolgát is. Folyamatos az orvosi rendelők felújítása, hogy mindenütt megfelelő körülmények fogadják a betegeket. A felújításokon túl két új rendelő épül Lyukóban és a Kiliánban.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető):

Fontosnak tartja, hogy Miskolc megrendezheti 2024-ben az Európai Egyetemi Játékokat. Hat évünk van rá, hogy felkészüljünk rá. Akik akkor ide érkeznek, azoknak büszkén mutathatjuk meg a város új és megújult sportlétesítményeit.

Deák-Bárdos Mihály (Fidesz):

Hatalmas sportdiplomáciai siker volt, hogy elnyertük az Európai Egyetemi Játékok rendezési jogát Debrecennel együtt. Ki kell használnunk a kínálkozó lehetőségeket. A sport infratruktúra terén hatalmas a fejlődés, nagyon sok sportlétesítménnyel gazdagodott a város. Nem állunk meg. Bővül a Kemény Dénes Sportuszoda, a Selyemréti Fürdő, új tornacsarnok épül és további sportlétesítmények korszerűsítése kezdődik el.

Hollósy András (KDNP):

Az Európai Egyetemi Játékok kapcsán elmondta, hogy majdnem hatvan év után lesz ilyen méretű egyetemi sportrendezvény az országban. Ez hatalmas eredmény.


08.00: A dr. Kriza Ákos polgármester távollétében dr. Kiss János alpolgár vezetésével ülésező miskolci közgyűlés napirendjén vagyongazdálkodással és a humánszolgáltatással kapcsolatos témák vannak és személyi kérdésekről is döntenek.

A vagyongazdálkodással és közszolgáltatással kapcsolatos előterjesztések között elsőként az MVK Zrt-vel kapcsolatos közszolgáltatási szerződés módosításáról tárgyal a testület. Fligler Péter alpolgármester expozéjában elmondta, hogy a város gazdasági fejlődését demonstrálja a Bosch és a Joyson jelenléte. Azt javasolta, hogy a repülőtéri végpont Repülőtér-Bosch nevet, a déli végpont pedig Déli Ipari Park-Joyson nevet kapja.

A személytaxi szolgáltatás legmagasabb hatósági díjainak megállapításával kapcsolatban az alpolgármester elmondta, hogy az erről szóló rendeletet utoljára 2008-ban vizsgálták felül, így az aktuálissá vált. A társaságokkal egyeztetve az alapdíjat 450 forintra, a távolsági díjat kilométerenként 280 forintra, a várakozási díjat 70 forintra módosítását javasolta.

Soós Attila (Fidesz frakcióvezető):

Miskolc város ingatlangazdálkodása száraz témának tűnik, de – mivel majd mindenkinek van a városban valamilyen ingatlana – mindenkit érint. A város ingatlanainak értéke az utóbbi időben növekedett és ezt a tendenciát fenn kell tartani. A város ingatlangazdálkodásának alapstratégiája, hogy az értékes ingatlanokat nem herdálja el, de hasznosítja.

Szécsényi Marianna (Fidesz):

A nyomornyegedek, szegregátumok felszámolás töretlenül zajlik a városban élők megelédegésére. Jelentősen csökkent a bűnözés, az illegális szeméttelepek száma. Az utóbbi napokban, hetekben is további olyan ingatlanokat számoltak fel, amelyek veszélt jelentettek a városban élők számára.

Molnár Péter (KDNP frakcióvezető):

A Miskolc Holding felelős ingatlangazdálkodást folytat és a város jó gazdája ingatlanainak. Az is fontos tényező, hogy a város jelentős bevételhez is jutott ingatlanai hasznosítása által. Nagyon fontos várospolitikai feladat a nyomortelepek felszámolása. Fontos állomás volt ebben a 35 ezer miskolci írásbeli támogatásának megszertése és a közgyűlés Rendészeti Bizottságának megalapítása.

Dr. Kovács László (KDNP):

Egy városvezetés politikai bátorságát az jellemzi, ha olyan területekhez nyúl hozzá, amely kényes ügy és ebben Miskolc élen jár. A nyomortelepek felszámolása olyan tett, amely példaként szolgál más városok számára. Kazincbarcikán pár héttel ezelőtt hasonló munkába kezdtek.

Katona Ferenc (Fidesz):

Az MVK Zrt. tevékenysége a közösség közlekedésben példamutató. Ezt segíti a korszerű villamoshálózat és a legkorszerűbb technológiával működő villamos- és autóbuszpark.

Pakusza Zoltán (Jobbik frakcióvezető):

Hiányolta választókörzetében – például Perecesen – fedett buszmegállók, amely a korszerű közlekedés alapeleme lenne.

Badány Lajos (Fidesz):

Jó dolog, hogy Repülőtér-Bosch nevet kapja a végállomás, de egy éven belül okafogyott lehet, ha a repülőtér megszűnik. A tervek szerint ugyanis a repülőtér területét az ipari parkhoz kapcsolva akarják hasznosítani. A repülőklub szerződését nem hosszabbítják meg

Pfliegler Péter alpolgármester reagálásában elmondta, hogy valóban ipari park lesz a repülőtérből. Már vannak is rá jelentkezők. A repülőklub helyzetén pedig segíteni akarnak, mert a városnak is érdeke ez.

Fodor Zoltán (független):

A város bérlakásállománya megnőtt az utóbbi időben. A fészekrakó ügy is lezárult bírósági szinten is. Tisztázódtak a körülmények. Megnyugtató módon folytatódhat tovább a város lakásgazdálkodása.


07.00: Cselényi Figula Edina képviselői esküjével vette kezdetét Miskolci Megyei Jogú Város Közgyűlésének júniusi rendes ülése. Jakab Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője országgyűlési képviselői mandátumot szerzett az áprilisi választáson és összeférhetetlenség miatt lemondott miskolci mandátumáról.

Távozásával üresedett meg egy hely, amelyet a Jobbik listájáról pótoltak, így vált képviselővé Cselényi Figula Edina.


Miskolci Közgyűlés - Személyi- és vagyonügyek

Vagyonügyek és bizottsági személyi döntések a miskolci közgyűlés napirendjén.

Vagyongazdálkodással kapcsolatos döntéseket is hoz a nyári szünet előtt – feltételezhetően – utolsó rendes ülésén kedden a miskolci közgyűlés. Jóváhagyás esetén például jelenlegi, Széchenyi utcai ingyenes használatú ingatlanából egy másik városi tulajdonú ingatlanba tenné át a Kossuth utcára a székhelyét a Cine-Mis Nonprofit Kft.

Lemondás, pótlás

Jakab Péter és Hubay György országgyűlési képviselői mandátumszerzése után lemondtak a miskolci közgyűlési tagságukról. Mivel közgyűlési szakbizottságokban is dolgoztak, helyükre új tagokat kell választani.

A közgyűlés elé kerülő javaslat szerint Hubay György helyét a Rendészeti Bizottság elnöki posztján a fideszes Szécsényi Marianna tölti be, Cseh Lászlót pedig külsős bizottsági tagnak javasolják. A jobbikos Jakab Péter helyét a Jogi és Ügyrendi Bizottságban párttársa, Cseléné Figula Edina foglalhatja el, míg a Városgazdálkodási és -üzemeltetési Bizottságban Badány Lajos váltja a volt miskolci önkormányzati képviselőt.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában