Helyi közélet

2018.06.15. 09:09

Tényleg ezrek operája, a kilátónál Miskolcon

Miskolc - Pénteken este mutatják be a tervek szerint a Bartók Plusz Operafesztiválon a nagy érdeklődéssel várt RockGiovanni-t.

Miskolc - Pénteken este mutatják be a tervek szerint a Bartók Plusz Operafesztiválon a nagy érdeklődéssel várt RockGiovanni-t.

Akik jegyet váltottak, biztosan lesz ülőhelyük, akiknek nincs jegyük, nekik is érdemes este 9-re ellátogatniuk az Avasi kilátóhoz, ahol különleges élményben lehet részük, mondják a szervezők.

Premier

Itt és ekkor mutatja be a fesztivál az Ezrek operája idei produkcióját, a Wolf­gang Amadeus Mozart világhírű operájából, a Don Giovanni-ból továbbgondolt Rock­Giovanni-t. A Bartók Plusz felkérésre Szüts Apor zene­szerző igazított a művön, használva olyan hangszereket és megoldásokat, amelyeket talán Mozart is használt volna, ha birtokában van ez a tudás. Lehet jövője – mondta lapunknak az elkészült műről még a próbák során Szüts Apor, és ma este tényleg ezrek szerezhetnek benyomást róla, hogy mi és mennyire sikerült.

Az előadás rendezője Vlad Troickij, aki Magyarországon sem ismeretlen, de a nemzetközi színházi világban is jegyzett rendező. „Amikor megláttam az Avasi kilátót, azonnal megszületett bennem a kép Don Giovanniról és a kő-vendégről mint egy fantasztikus szoborról” – mondta a vele készült interjúban. Arra is válaszolt beszélgetőtársainak, Frecskó Lenkének és Láng Istvánnak, hogy van-e benne és Don Juanban valami közös. „Az, hogy mindent szeretettel csinálok. A darabban is minden szereplőt szeretek. Amikor dolgozni kezdek, valamennyi figura a kedvencem lesz. Mint a gyerekeknek. Mindegyiket meg kell ismernem, szeretnem kell őket és ők is meg kell, hogy szeressenek engem. Ez valahogy így működik.”

Beavató

A fesztivál az idén is tartott beavató előadást, a Szent István téren a mesélő, a közönség kedvence, Hábetler András volt. Ő péntek és szombat este Masetto szerepében lép a közönség elé.

Az Ezrek operája sorozatban W. A. Mozart – Szüts Apor: RockGiovanni című darabját mutatjuk be 2018. június 15-én és 16-án a miskolci Avasi kilátónál, 21:00 órai kezdettel.

Magával ragadja a pokol mélyére

Az eredeti történet Spanyolországban játszódik, a XVII. században.

A feslett életű Don Giovanni éjjel, álarcban betör Sevilla kormányzójának házába, hogy elcsábítsa a lányát, Donna Annát. A lány segítségért kiált, mire elősiet az apja. Kettejük párbajában Don Giovanni leszúrja az aggastyánt és elmenekül. Következő találkozásukkor Anna rádöbben, hogy Don Giovanni volt az éjszakai támadója. Vőlegény­ével, Don Ottavióval együtt bosszút esküsznek ellene. A kastélyukban megrendezett bálon Don Giovanni éppen azon fáradozik, hogy Zerlinát, a csinos parasztlányt elcsábítsa, amikor megjelenik Anna, Ottavio és Donna Elvira, akit a lovag korábban hűtlenül elhagyott, hogy leleplezzék. A csábítónak azonban sikerül elmenekülnie. Később Don Giovanni túljár a parasztlány jegyesének, Matteónak az eszén, és jól megveri a féltékeny legényt. Végül a lovag elbizakodottságában a megölt Kormányzó sírján álló kőszobrot hívja meg vacsorára. A szobor meg is jelenik, és bűnbánatra szólítja fel Don Giovannit. Amikor a lovag ezt megtagadja, a kőszobor magával ragadja a pokol mélyére.

- ÉM -


W. A. Mozart – Szüts Apor: RockGiovanni

Szereplők

Don Giovanni: Ugur Yılmaz

Leporello: Dragoljub Bajic

Donna Anna: Sanja Kerkez

Don Ottavio: Varga Donát

Donna Elvira: Vizin Viktória

Kormányzó: Gábor Géza

Masetto: Hábetler András

Zerlina: Kászoni Annamária

Közreműködik: Miskolci Nemzeti Színház Zenekara és Kórusa,

Miskolci Balett

Karigazgató: Pataki Gábor

Jelmeztervező: Bánki Róza

Világítás- és vetítéstervező: Marija Volkova

Koreográfus: Kozma Attila

Karmester: Kesselyák Gergely

Rendező: Vlad Troickij


Programajánló

Június 15., péntek

15:00 – II. Rákóczi Ferenc Könyvtár, Miskolc, Görgey Artúr u. 11. Bócz Sándor Opera­barátok Klubja.

17:00 – Pátria köz, Miskolc. Térzene. A D. T. Band muzsikál.

18:00 – Miskolci Nemzeti Színház – Kamaraszínház. #szeretnekahallgatók | Bősze Ádám zenei stand-up estje.

18:00 – Szent István tér, Miskolc. Utcatánc.

18:30 – Szent István tér, Miskolc. „Pop, Swing & Soul” – Falusi Mariann, Szűcs Gabi és Váczi Eszter.

20:00 – Szent István tér, Miskolc. OPERABÁR chillout longe – Jazz Inside

22:00 – Déryné-kert, Színház terasz, Miskolc. Weszely Ernő harmonikaművész muzsikál.

Június 16., szombat

17:00 – Pátria köz, Miskolc. Térzene. Dynamite Dudes .

18:00 – Szent István tér, Miskolc. Miskolc Dixieland Band & Berki Tamás.

19:00 – Miskolci Galéria, Rákóczi-ház. Selmeczi György: Ős-operák

20:00 – Szent István tér, Miskolc. OPERABÁR chillout longe – Seress Rezső-est.

22:00 – Déryné-kert, Színház terasz, Miskolc. Weszely Ernő harmonikaművész muzsikál.

Június 22., péntek

18:00 – Edelényi kastély. Kastély-szerenád tárlatvezetéssel. Közreműködők: Miskolci Szimfonikus Zenekar, hegedű: Kaulics-Nagy Zsófia, brácsa: Miklós-Dienes András. Vezényel: Antal Mátyás.

Június 26., kedd

20:00 – Miskolci Nemzeti Színház, Nagyszínház. J.P. Shanley: Kétely. Orlai Produkció.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában