Helyi közélet

2018.06.01. 17:56

Szeretik a fiatalok az öreg kontinensünket

Miskolc - Egyfajta fordított nap keretében foglalkoztak a tanulók kontinensünk különböző országaival, szokásaival és kulturális értékeivel, május 25-én az Avasi Gimnáziumban.

Miskolc - Egyfajta fordított nap keretében foglalkoztak a tanulók kontinensünk különböző országaival, szokásaival és kulturális értékeivel, május 25-én az Avasi Gimnáziumban.

Az iskola már második alkalommal kapta meg az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet. Ebből az apropóból rendezték az Európa-napot, amelynek különlegessége, hogy minimális segítséggel, minden programot maguk a diákok állítottak össze, az idén vendégül látták az Egészségügyi Szakközépiskola tanulóit is.

Nagyon készültek a diákok

„Még a nagy eső előtt sikerült elkészítenünk az élőképet az iskola előterében. Bizonyos osztályok kékben, mások sárga pólóban álltak és az EU betűket lehetett kiolvasni belőlük” – kezdte lelkesen a programbeszámolót a szervező Schramkó Ágnes, történelem-angol szakos tanár. „A gyerekek nagyon készültek, mert imádják ezt a napot. Az osztályok más-más államokat vállaltak magukra, ezt nevezzük kuckózásnak. Berendeztek olasz fagyizótól kezdve, ír kocsmát, skandináv szobát, tartottak portugál előadást, és tradicionális ételeket is hoztak magukkal.

Egy napra multikulturális helyszínné változtak át az Avasi Gimnázium tantermei, ahol a hétköznapokban angol, német és francia nyelven tanulhatnak a gyerekek, és délutánonként orosz szakkört is választhatnak. Ezen kívül rendszeresen eljutnak az Euro Scola Ifjúsági Nyílt Napra, Strassburgba, így valós tapasztalatokkal is rendelkeznek már az idegennyelvi környezetről.

Elsőként a görög kuckóban félisteneknek öltözött kilencedikes fiúkkal beszélgettünk. „Görögországgal kapcsolatban állítottunk össze egy kvízt, amit majd a vetített videó alapján kell megoldani, de készültünk zenével, tánccal és süteménnyel is” – mondta Kiszely Tamás Apolló szerepében.

Az ír kávé sem maradt el

Botz Réka tizedikes tanuló az ír kultúra képviseletében szólalt meg. „Szeretjük az Európa-napot, mert jól összehozza az osztályokat. Feldíszítettük a termet és programokkal készültünk az iskola tanulóinak. Próbáljuk visszaadni az ír életérzést, hagyományokat és szimbólumokat.

A Nagy-Britannia szobában az Eurovíziós Dalfesztivált jelenítette meg egy tehetséges énekes diák, Rácz Bálint, aki korábban indult az X-Faktorban. A kilencedikes gyerekek produkcióját osztályfőnökük, Zobay Ferenc mutatta be.

„Volt egy vetítésünk a három országról. Ez képeket, feladatokat tartalmazott, utána Bálint tartott egy vetélkedőt a többieknek”– mondta.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában