Helyi közélet

2018.06.08. 14:14

Sejthető volt: nem lesz hagyományos előadás

Nyíregyháza - Az Illatszertár világhódító útján megérkezett a szabolcsi megyeszékhelyre – írja az előadásról a Kelet-Magyarország kritikusa, Karádi Zsolt.

Nyíregyháza - Az Illatszertár világhódító útján megérkezett a szabolcsi megyeszékhelyre – írja az előadásról a Kelet-Magyarország kritikusa, Karádi Zsolt.

Őt idézzük: László Miklós 1937-ben született alkotása a Móricz Zsigmond Színházban is lefegyverző siker. Amikor kiderült, az örökzöld játékot Mohácsi János rendezi, már sejthető volt, hogy nem hagyományos előadás lesz… És lőn. Mohácsiról köztudott, hogy öccsével, Mohácsi Istvánnal együtt (aki a nyíregyházi bemutató dramaturgja), alaposan „megdolgozzák” a szöveget.

Olvasatukban az Illatszertár olyan „jól megcsinált színdarab”, amely ökonomikusan egyensúlyoz melodráma és komédia között, ezért a tőle való elrugaszkodás lehetőségét is tartalmazza. A rendező jól érzi, hogy a darab eredeti formájában, noha van benne ármány és szerelem, harag és megbocsátás, bűn és bűnhődés, szerelem és (majdnem) halál, ma már aligha elviselhető, ezért aztán – főleg a második felvonás végétől a harmadik közepéig – az előadást a fergeteges bohózat, illetve a burleszk, sőt olykor a nyelvi abszurd irányába tolja el.

ÉKN


[related-post post_id="3886206"]

[related-post post_id="3886228"]

[related-post post_id="3886239"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában