Helyi közélet

2018.06.30. 19:26

Közismert zenészek emlékeznek a filmben Miskolcon

Miskolc - Hatvanöt éves jubileum tiszteletére született meg Az Egressy című dokumentumfilm.

Miskolc - Hatvanöt éves jubileum tiszteletére született meg Az Egressy című dokumentumfilm.

Kerek évfordulóját ünnepli a Miskolci Egressy Béni – Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola, a város zeneoktatásának központja. Erre emlékeztek Kerényi László alkotásának pénteki premiervetítésével a Művészetek Házában. A nyolcvanperces filmben volt növendékek és tanárok szólalnak meg. A mesélők ma már maguk is közismert zenészek: Eötvös Péter világhírű zeneszerző és karmester, Krausz Adrienne Párizsban élő zongoraművész, illetve Szőnyi Erzsébet zenepedagógus, zeneszerző.

A történetből kirajzolódik a névadó muzsikus, a Szózat szerzőjének gyermekkora. A beszámolókból kiderül, hogy Miskolcon az alapfokú zeneoktatás 1952-ben költözött ki a Zenepalotából, majd önálló iskolaként működött tovább. A kezdetektől nagy sikerű hangversenyeket adtak az Egressy diákjai számos európai nagyvárosban.

Kassai az új testvériskola

Lehetetlen felsorolni az iskola évtizedek alatt elért eredményeit, mert a közelmúlt is nagyon mozgalmas volt. Csatlakozva a Kodály-évhez, 2017. november 11-én tartották a „Magyar Dallamok” II. Miskolci Tehetségnapot. Partnerségi együttműködés jött létre a Jantárová Zeneiskolával, amely 2018. május 4-én a Kassai Napokra hívta meg az Erkel Ferenc Ifjúsági Fúvószenekarát. A fellépő gyermekek fantasztikus atmoszférát teremtettek, méltán aratva óriási sikert. Nemrégen, június 10-én pedig „Zeneszánsz” címmel zenés vigasságokra invitálta a miskolci zeneiskola az érdeklődőket. A folyamatos zenei élményről a Miskolci Cardinal Mindszenty kórus, valamint az oktatási intézmény tanárai, növendékei gondoskodtak – tudtuk meg Csabay Csilla igazgatónőtől.

DA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában