Helyi közélet

2018.06.18. 08:45

Bemutatkoztak a megyei értékek a megyenapon Mezőkövesden

Mezőkövesd - Testvértelepülési kapcsolatok is köttettek a negyedik megyenapon.

Mezőkövesd - Testvértelepülési kapcsolatok is köttettek a negyedik megyenapon.

Szombaton Mezőkövesden tartották a negyedik megyenapot, amelyen egész nap szórakoztató programokkal, koncertekkel, gyerekeknek szervezett játékokkal, bemutatókkal várták a kövesdieket, a környékbelieket, valamint a megye más tájáról odalátogatókat.

A megyei önkormányzat tagjain és a helyi vezetőkön kívül ott voltak a szlovákiai Kassa megye, a lengyel Szilézia Vajdaság és az ukrán Kárpátalja megye vezetői, akik beszédeikben az értékeket és az együttműködést hangsúlyozták.

Magyarlakta település

Átadták a Kincseink – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Értékdíjat, amelyet ezúttal nyolc szervezet és érték kapott meg: az arnóti borsodi lakodalmas fonott kalács, a karcsai református templom, a diósgyőri vár, a szomolyai rece hímzés, a sárospataki Lorántffy Zsuzsanna Hímzőműhely, a sajósenyei Kicsi Madár Néptáncegyüttes, a Lázbérci víztározó, a miskolctapolcai barlangfürdő.

Különdíjat kapott a bükkzsérci Pelyhe Pince Múzeum riolittufa faragása.

A megyenap alkalmából testvértelepülési megállapodást kötött egymással két kárpátaljai és két borsodi község: Bükkábrány Iloncával, Sajóbábony pedig Kincseshomokkal vette föl a kapcsolatot.

Dr. Szilva István, Sajóbábony polgármestere elárulta, régóta szerették volna bővíteni testvértelepülési hálózatukat, egy éve keresték a megfelelő partnert. Elsődleges cél volt, hogy magyarlakta vidék legyen, ahol tudnak segíteni, így esett a választásuk Kárpátaljára, s számított az is, hogy hasonló fejlettségű legyen.

Meglátogatták egymást

– Nagy segítséget kaptunk a megyei közgyűlés elnökétől. Homok lett a kiválasztott község, meglátogattuk egymást s remekül sikerültek a találkozások. Az adottságok hasonlók, tudjuk segíteni őket – mondta dr. Szilva ­István.

Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere szerint Iloncával közös pont a bányászat, a bányász hagyományok, hiszen a város is rendelkezik egy kis külszíni fejtéssel.

– Bár többségében nem magyarlakta település, de büszkék arra, hogy sokak felmenői között vannak magyarok. Már kérték segítségünket a magyar tanulásban. Sok dologban tudunk együttműködni, szeretnénk közös projektekben dolgozni. Tudjuk segíteni őket felzárkóztatási projektekben, európai uniós források felhasználásában – fejtette ki Szalai Szabolcs.

- TB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában