Helyi közélet

2018.06.08. 14:08

Az ember elveszítheti önnön emberi lelkiségét

Debrecen - Nem az első munkája Debrecenben a Három nővér a fiatal orosz rendezőnek, Ilja Bocsarnikovsznak.

Debrecen - Nem az első munkája Debrecenben a Három nővér a fiatal orosz rendezőnek, Ilja Bocsarnikovsznak.

A Harvard Egyetemen, illetve Cambridge-ben, Los Angelesben és Németországban is kurzusokat tartó alkotó az elmúlt évadban a Hogyan nevezzelek? című francia vígjátékot állította színpadra. E munkája alapján hívták meg ismét.

Egy hosszabb szakaszt ajánlunk olvasóink figyelmébe a Hajdu-Bihari Naplóban megjelent interjúból, ahol a művészt Kozma András kérdezte, a Három nővér-rendezéséről.

Ilja Bocsarnikovsz:

– Eddig talán még sohasem vetődött fel ennyire élesen az a probléma, hogy az ember mint lélekkel bíró biológiai lény, elveszítheti önnön emberi identitását, lelkiségét, emberi lényegét. Az én generációm valószínűleg másképpen veti fel ezt a kérdést, mint ahogy ezt a múlt század elején tették, de ugyanúgy az élet értelmére keressük a választ, megpróbáljuk megfogalmazni a jövőbe vetett reményünket, de más emberek, más Natasák, más „három nővérek” szemszögéből, akik mindig saját „Moszkvájukat” keresik. Újra és újra átéljük azt a helyzetet, hogy az „új” ember kiszorítja a „régit”, ahogy Natasa is kiszorítja a nővéreket, de most különösen nagy a veszély, hogy nemcsak generációváltás történik, hanem az ember lelki, szellemi állapotában lesz alapvető változás. Az ember nem szoríthatja ki magából az embert.

ÉKN


[related-post post_id="3886206"]

[related-post post_id="3886239"]

[related-post post_id="3886242"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában