Helyi közélet

2018.06.02. 13:06

Aggteleki és miskolci diákok a legjobbak a pénzügyekben

Aggtelek, Budapest, Miskolc - A bankfiók és ATM hiánya sem lehetett akadálya a győzelemnek.

Aggtelek, Budapest, Miskolc - A bankfiók és ATM hiánya sem lehetett akadálya a győzelemnek.

Véget ért a teljes tanéven átívelő, többfordulós K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedő. Két korcsoportban aggteleki és miskolci iskolák tanulói bizonyultak a legrátermettebbnek pénzügyekben.

A május 25-én, Budapesten tartott döntőben a diákok 3-5 fős csapatokban mutathatták meg, milyen döntéseket tudnak hozni – legyen szó lakáshitelről, online vásárlásról vagy egy kempingezés költségvetésének megtervezéséről. Országszerte 288 településről 8113 általános iskolás nevezett idén, a pénzintézet immár nyolcadik alkalommal meghirdetett pénzügyi versenyére, de a döntőbe csak 143-an jutottak. A megyénkbeli településeken kívül, Nógrádsápról és Pécsről győztek még csapatok.

„Apabankba” kerül a zsebpénz

Újhelyiné Kenéz Zsuzsanna a Kamatozó bankjegyek csapatával érkezett az Aggteleki Általános Iskolából, amely másodszor nyert, ezúttal a 3-4-es korosztályban.

– Nincsenek bankos és közgazdász szülőink, hanem inkább a pénzügyi életre tudatosan nevelő családok állnak a háttérben – mondta érdeklődésünkre a tanárnő. – Egyik kislányunk például „apabankban” tartja a zsebpénzét. Édesapjának odaadja letétbe a forintjait, ami egy idő után kamatozik, és egy nagyobb dolgot vásárolhat belőle. A gyerekek nagyon lelkesek, ez egy jól motiválható és összeszokott kis csapat, ragaszkodnak egymáshoz és idén célként tűzték ki, hogy megnyerik a tabletet. Szerettek járni a gyakorló órákra és a versenyre is szívesen mentek. A felkészülésben nehézséget okozott, hogy Aggteleken nincs se bankfiók, se ATM. Nekünk ehhez el kell innen utazni, de a szülők és kollégák kisegítettek minket autóval. Ezenkívül Kazincbarcikán van egy nagy támogatónk, az érintett bank fiókvezetője, aki rendszeresen fogadja és felkészíti a tanulókat. Az egész hihetetlen jó élmény volt – összegezte.

Nem része a tananyagnak

A Fazekas Utcai Általános Iskola Trollok csapatának egyik felkészítő tanára, Ortóné Juhász Julianna igazgatóhelyettes szintén tapasztaltan érkezett a fináléra.

A Kamatozó bankjegyek csapata Aggtelekről érkezett

– Az az igazság, hogy két éve voltam már az országos versenyen egy másik csapattal, ők hatodikok lettek. Tehát valami képet kaptam, hogy milyen típusú feladatok lesznek és talán mire érdemes fölhívni az országos döntő előtt a figyelmet – árulta el Ortóné Juhász Julianna. – Nyilván alapvetően a gyerekeken múlt, mert gyorsan, talpraesetten reagáltak. Egy-két instrukciót adva nekik, így már tényleg szinte minden fordulót ők hoztak. Ezek a diákok mind nagyon lelkesek, nyitottak, érdeklődőek, tájékozottak és komolyan vették a felkészülést, annak ellenére, hogy a tananyagnak nem része a tudás, amit el kellett sajátítani. Egyedül a pénzügyi héten van szó hasonló kérdésekről. A budapesti forduló egyébként hasonlított a miskolcira, öt feladatot kellett megoldani, csak a kérdések voltak kicsit másabbak. A döntő jó hangulatban telt, élvezték a résztvevők. Utána nagyon boldogok voltak és a nyereménynek is örültek, mert egy minidrónt kaptak – foglalta össze az 5–6.-os csapat kísérője.


A legkisebb és a legnagyobb korosztály győztesei

Játékos feladatokkal gyakoroltak

Az 1-2. osztályos korosztályban a Minibankárok csapata győzött.

„Egy kis faluból, Nógrádsápról jöttünk, és ezzel az osztállyal idén kezdtük el a versenyzést. A kicsiknek játékos módon lehet a legjobban átadni a pénzügyi ismereteket. Végignéztük a K&H Bank honlapján az oktatási anyagot, ami egy mesefilm sorozat. Nagy segítség volt ezen kívül, hogy jártunk a közeli bankfiókban, Vácott, ahol megmutatták a diákoknak, hogyan működik a bankrendszer. A gyerekek iskola mellett, szabadidejükben gyakoroltak, illetve a heti egy tehetséggondozó órát szántuk erre. Kaptak plusz házi feladatokat, például, hogy milyen pénzérméket, bankjegyeket és pénzzel kapcsolatos kifejezéseket, közmondásokat használunk, vagy hogyan lehet webáruházból rendelni”– mesélte a felkészülés kapcsán Filepné Tőzsér Gertrúd, a Nógrádsápi Fekete István Általános Iskola, Minibankárok csapatának felkészítő tanára.

Önként vállalták a felvételi mellett

A pécsi Make Happy Bank nyertes csapat tagjai egész évben kitartóan készültek a több fordulós versenyre, annak ellenére, hogy végzősök.

„Már nyolcadik alkalommal készítek fel gyerekeket erre a vetélkedőre. A téma pénzügyi és közgazdasági ismereteknek széles ívét öleli fel. Még mi, tanárok is rengeteget tanulunk belőle. Nagyon jó például a „Küldetések a pénz világába” tankönyv és munkafüzet, de próbáljuk mindig összekapcsolni az információkat a hétköznapjainkkal. Az idei csapatom kifejezetten megkeresett, hogy szeretnének indulni. Nem nagyon kellett őket motiválni, inkább csak az egész éves gyakorlás, ami fárasztó. Négy forduló volt, két online és egy regionális döntő előzte meg az országosat, úgyhogy néhány holtponton át kellett azért lendülnünk. Ráadásul a mostani gyerekek nyolcadikosok és ők felvételiztek is, úgyhogy emiatt kicsit nehezebb évünk van, de nagyon örülünk a sikernek.” – tudtuk meg Dékányné Kerner Szilvia felkészítő tanártól.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában