Helyi közélet

2018.06.29. 20:00

A megelőzés a legfontosabb Miskolcon

Miskolc - Hogyan kerülhetők el és hogyan gyógyíthatók a rákos megbetegedések?

Miskolc - Hogyan kerülhetők el és hogyan gyógyíthatók a rákos megbetegedések?

Ezekre a kérdésekre is válaszoltak a Magyar Rákellenes Liga roadshow-jának előadói.

A programsorozat miskolci állomásán előbb prof. dr. Takács István, egyetemi tanár, osztályvezető főorvos, az Orosz Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, és egyben az esemény fővédnöke köszöntötte a megjelenteket, szakmai előadások követték egymást, melyek között szó volt többek között a hasnyálmirigy daganatok nem sebészi és sebészi kezelési lehetőségeiről, a nőgyógyászati daganatok ellátásáról, a külföldi vendégelőadó, az Ungvári Nemzeti Egyetem Onkológiai Tanszékéről érkező prof. dr. Andrej Ruszin egyetemi tanár pedig az ukrajnai onkológiai gondozás eredményeiről szól.

A Miskolci Akadémiai Bizottság épületében megrendezett (A)mit tehetünk, (a)mit tehetnek a rák ellen – Társadalmi és egyéni felelősség című roadshow-n dr. Asztalos Ágnes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője megyénk egészségügyi állapotáról beszélt részletesen. Mint a megyei tisztifőorvos hangsúlyozta, egészségügyi helyzetünk nagyjából olyan, mint az országos átlag.

– A halálozások körülbelül kétharmadát nálunk is a daganatos és a keringési megbetegedések okozzák. Daganatok esetén az egyértelműen nem jelenthető ki, hogy megyénkben az országos átlaghoz képest jók vagy rosszak az arányszámok. Vannak olyan daganattípusok, melyekben a megbetegedési szám, illetve a halálozási arány nálunk rosszabb, de olyan is, amiben jobb. A megyében sem egységes a helyzet, vannak járások, ahol jobbak és vannak ahol rosszabbak a mutatók – részletezte dr. Asztalos Ágnes.

Az életmód is felelős

A népegészségügyi főosztály vezetője érdeklődésünkre elmondta azt is, jellemzően más rákos megbetegedések fordulnak elő a férfiaknál és mások a nőknél.

– Férfiaknál elsősorban az emésztőrendszer, illetve a tüdő daganatos megbetegedései fordulnak elő, illetve, nőknél az emlő-, a méhnyakrák jellemző – mondta dr. Asztalos Ágnes, aki kiemelte, az emésztőrendszer megbetegedései – mely kisebb számban ugyan, de jelen van a nőknél is – sok esetben kapcsolatba hozhatók a helytelen táplálkozással, a túlzott alkoholfogyasztással, vagy éppen a dohányzással.


Összhangban a programmal

Dr. Asztalos Ágnes elmondta azt is, a roadshow fő témája rímel az öt nemzeti programra – a keringési, a daganatos, a mozgásszervi, a gyermekkori betegségek, valamint a mentális zavarok megelőzését és kezelését szolgáló –, az épülő népegészségügyi programra, mellyel kapcsolatban Kásler Miklós az emberi erőforrások minisztere kijelentette, hogy az évtizedekre meghatározza majd a magyar egészségügy fejlődését, a rendszer középpontjában pedig a betegségek megelőzése és az egészség megtartása szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában