Helyi közélet

2018.05.29. 09:11

Vesedialízis: van, aki elköltözött a megyéből

Szikszó - Tüntetés, tiltakozás előzte meg tavasszal a szikszói műveseállomás bezárását.

Szikszó - Tüntetés, tiltakozás előzte meg tavasszal a szikszói műveseállomás bezárását.

Az illetékesek azt ígérték, ez ideiglenes állapot, és amint megszűnik az orvoshiány, újraindul az ellátás. Már másfél hónapja a megyei kórház területén működő német tulajdonban lévő nefrológiai központ látja el az abaújiakat, a tapasztalatokról faggattuk az érintetteket.

– Az egyik asszony emiatt költözött a fiához Ceglédre. Ott helyben kapja a kezelést, itt hurcolnak minket oda-vissza –magyarázza az egyik beteg, aki naponta több mint 10 órát utazik és ha késik vele a mentő, akkor – állítása szerint – időarányosan rövidebb ideig tart a kezelése.

– A dialízis ideje négy óra tíz perc szokott lenni, ám ha nem ér velem be időben a betegszállító, annyival rövidebb a kezelésem, amennyit késtünk, ha lejár a nekem szánt idő, levesznek a gépről akkor is, ha még csak 2-3 órája tart az életmentő beavatkozás – panaszolja a páciens.

Koedukált mosdó

– A szikszóihoz képest ez nagyüzem, közös mosdóba járunk a hölgyekkel, nincs piszoár és WC-papír se. Remélem, betartják ígéretüket, és mielőbb kinyit a szikszói állomás – mondta el lapunk érdeklődésére Kovács Attila, aki úgy tudja, már vettek fel új kezelőorvost az abaúji kisvárosba.

Korábban beszámoltunk róla, hogy évtizedekkel ezelőtt, a rendszerváltás után privatizálták hazánkban ezt az egészségügyi tevékenységet, azóta térségünkben az egyik német világcég látja el a dialízishez kapcsolódó feladatokat. A cégvezetés áprilisban az nyilatkozta, ugyanolyan magas színvonalú ellátást biztosítanak Miskolcon, mint Szikszón, ám a betegek nem elégedettek az új helyszínnel.

-JA-


[related-post post_id="3831614"]

[related-post post_id="3827121"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában