Helyi közélet

2018.05.15. 09:54

Miskolc után Londonban magyar fesztivált szervez

Miskolc, London - A fellépő művészek egytől egyig Londonban élnek, ott ápolják hagyományaikat.

Miskolc, London - A fellépő művészek egytől egyig Londonban élnek, ott ápolják hagyományaikat.

Harmadik alkalommal rendezik meg a magyar kultúra napját Londonban (III. Hunagarian Culture Day) a kint élő magyarok. A főszervező Fátyol István Olivér miskolci születésű. Több mint 15 éve él a brit fővárosban.

– 2011-ben egy baráti társaságban beszélgettünk Kubanda Attilával. Szóba került, hogy míg más kultúrák megmutatják magukat itt, Londonban, mi nem. Elkezdtük megkeresni a módját, hogy hogyan lehetne, így hoztuk létre az alapítványunkat. Sajnos, Attila már nem érhette meg a bejegyzését, mert 2012-ben autóbalesetben meghalt – tudjuk meg Olivértől.

Az idei kicsit más lesz

Az alapítvány neve: A Magyar Kultúra és Örökség Alapítvány (Hungarian Culture and Heritage Society), Olivér az elnöke. (Bár megjegyzi, igazi csapatmunka az övék, a szervezésben hatan-heten vesznek részt, köztük is van, aki miskolci.) Az első fesztivált 2011-ben szervezték, a másodikat 2015-ben a Viktória Embankment Gardens-ben, amelyen a Hunique néptánc­csoportnak köszönhetően a magyar népzenére és a néptáncra helyeződött a hangsúly. Az idei fesztivál – amelyet június 16-án rendeznek meg – egy kicsit más.

– Az idei egy nagyszínpados, vásáros, szabadtéri fesztivál lesz – mondja Olivér. A szervezés már javában zajlik. Ez alkalommal nemcsak a magyar néptánc, a népzene mutatkozik majd be, hanem más műfajok is. Reggel 9-től este 7-ig váltják majd egymást a fellépők, köztük komolyzenei produkciók ugyanúgy, mint operettdalok, a rendezvény a kint alakult Hunderground rockzenekar koncertjével zárul.

– A fellépő művészek és a vásárosok egytől egyig Londonban élnek, és itt ápolják hagyományainkat – fűzi még az elmondottakhoz Olivér. Nem maradhatnak el a rendezvényről a hagyományos magyar ízek, a gulyás, a kürtőskalács, a lángos, a csapolt sör sem. A fesztivál egyébként ingyenes, és a szervezők interaktívnak tervezik, lesz sátor, ahol például a magyar néptáncra okítják az érdeklődőket. Az alapítványon belül egyébként működik egy versmondó- és egy néptáncegyesület is, a táncosok a legnagyobb magyar táncegyüttes Nagy-Britanniában, több mint hetvenen léphetnének színpadra. (Olivértől megtudjuk, közöttük is vannak miskolciak.)

– Amikor a gyerekek befejezik a táncot, hatalmas az ujjongás, ováció a rendezvényeinken. Büszkék vagyunk, hogy magyarok vagyunk.

Pályázati pénzt nyertek

Olivértől megtudjuk a magyar rendezvények, fesztivál megszervezésére pályázati pénzt nyert az alapítvány, a legutóbbi rendezvényükre 3000-4000 ember volt kíváncsi. Ilyenkor az érdeklődők 20 százaléka lehet magyar, a többiek angolok, turisták, és mások a multikulturális városban.

Fátyol István Olivér egyébként csak egyetlen évre készült Londonba 2001-ben, nyelvet szeretett volna tanulni. Aztán egy év után úgy gondolta, hogy még nem beszéli tökéletesen az angolt, így maradt még egy kicsit. Ennek sok-sok éve, mára egzisztenciát teremtett. Irodában dolgozik, az alapítványi munkát a szabadidejében végzi, mint ahogy társai is.

– Fontosnak tartom, hogy a kint élők megismerjék örökségünket, és hogy népszerűsítsük a magyar kultúrát – fogalmaz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában