Helyi közélet

2018.05.15. 18:30

Konzerveket ajánlottak a kirándulóknak a Szakma Sztár Fesztivál dobogós miskolci ikrei

Budapest, Miskolc - Gabriella és Klaudia állásajánlatot kaptak a Szakma Sztár döntője után.

Budapest, Miskolc - Gabriella és Klaudia állásajánlatot kaptak a Szakma Sztár döntője után.

A Tóth testvérek fantasztikus sikerével zárult április végén a Szakma Sztár verseny döntője Budapesten. Az MSzC Berzeviczy Gergely Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakgimnázium diákjai, akik egyébként ikrek, mindketten dobogós helyezést értek el kereskedő szakmában.

Gabriella a második helyezést szerezte meg, Klaudia pedig bronzérmes lett. A szakgimnáziumnak egyébként négy tanulója is bejutott a döntőbe.

Hatalmas élményt jelentett a verseny a két lány számára. De nemcsak ezért érte meg küzdeni, hanem azért is, mert a kiváló eredmény mentesítette őket a szakmai vizsgától. Klaudia és Gabriella ugyanis tavaly érettségizett, az idén pedig a szakmai képesítést szerezték meg iskolájukban.

Mindenki elindult

Gabriella azt mesélte lapunknak, hogy a Szakma Sztár versenyt az iskolájuk minden tanulója jól ismeri, hiszen ezen minden évben indulnak berzés diákok.

– Az idei versenyen az egész osztály elindult. A legjobbak jutottak a középdöntőbe. Ez három részből állt: áruismeretből, marketingből és gyakorlatból. A budapesti döntőbe, azaz a Szakma Sztár Fesztiválra már csak a 6 legjobb versenyző jutott – sorolja Klaudia az előzményeket. Itt sem lehetett lazítani, hiszen a döntő is sok részből tevődött össze, és gyűjtögetni kellett az értékes pontokat, százalékokat.

– Az első nap adminisztrációs feladatokat kellett megoldanunk, valamit ajándékcsomagot készítenünk. A második nap meg kellett mutatni, hogyan tudunk eladni magyar és idegen nyelven, a harmadik nap pedig az eredményhirdetésé volt. Számomra az eladás és a csomagolás volt a legizgalmasabb feladat. Mert nemcsak a megadott termékekből kellett készítenünk egy ízléses ajándékcsomagot, hanem egy asztalt is fel kellett díszítenünk a tavasz jegyében. Az eladás pedig azért volt nehéz, mert különböző konzerveket kellett ajánlani a kirándulni indulóknak, de beszélni kellett a kenyér- és olajsütőkről, valamint a babaápolási cikkekről. A verseny után nem tudtunk semmi biztosat, mivel nem ismertük a vetélytársak eredményét, de azért reménykedtünk, hogy ott leszünk a legjobbak között – emlékszik a verseny izgalmaira Gabriella.

Hozzáteszi: a döntő után, mivel kiváló helyen végeztek, állásajánlatot kaptak a dm Drogerie Markt Magyarország Kft.-től. Nyáron ki is használják a lehetőséget. Gabriella már tudja, melyik miskolci üzletben fog dolgozni, de mivel egy helyen nem dolgozhatnak mindketten, Klaudia még most keres magának nyári munkahelyet.

Emberek között

Azért csak nyárit, mert szeptembertől szeretnének továbbtanulni a Miskolci Egyetem kereskedelem és marketing szakán.

– A kereskedő szakma nagyon szép hivatás, mert igaz, hogy sok türelem kell a vásárlókhoz, de az ember mindig új dolgokat tanul. Szeretem azt is, hogy kereskedőként folyamatosan emberek között lehetek, nagyon ritkán fordul elő, hogy valaki valami miatt felidegesítene – vall a szakma szépségéről Gabriella.

Klaudiától megtudjuk, ő leginkább a csomagolás miatt izgult a döntőben. Bár ez nem nehéz feladat, de kevés volt az idő és sietni kellett. Közben figyeltük, hogy a versenytársak milyen csomagot készítenek, de megállapítottuk, hogy mindegyik szép. A szóbelin pedig kicsit váratlanul érte a konzerves feladat, mert a középdöntőben már szerepelt egy hústermékekről szóló feladvány, és ezért azt gondolták, hogy a döntőben ez a téma már nem tér vissza. Egyébként kirándulásra indulóknak kellett ajánlani különböző termékeket.

– Fantasztikus élmény volt számunkra a Szakma Sztár verseny. Előzőleg már hallottunk róla élménybeszámolókat tanárainktól és az iskolatársaktól, de nem gondoltuk, hogy ilyen színvonalas lesz az egész. Hatalmas területen zajlott, és különleges volt a hangulata amiatt, hogy sok-sok szakma képviselője egyszerre versenyzett.

Klaudia elárulja, ő is nagyon kedveli a kereskedő szakmát, mert szeret az emberekkel ismerkedni, beszélgetni, nap mint nap újat tanulni, ez a pálya épp erről szól.

- ÉM-HE -


A szakmák vonzerejéért

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az idén is megrendezte a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), kibővítve ezt az Országos Szakmai Tanulmányi Versennyel (OSZTV), melyek országos döntőjét XI. Szakma Sztár Fesztivál elnevezéssel április 23–25-e között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában bonyolítottak le.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése a szakmatanulás népszerűsítése révén, „A jó szakma felér egy diplomával” szlogen jegyében.


[related-post post_id="3843775"]

[related-post post_id="3838474"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában