Helyi közélet

2018.04.20. 10:03

Tíz gyereket inkább Miskolcra vittek

Borsod-Abaúj-Zemplén - Melyik iskola a nyertese és melyik a vesztese a szabad iskolaválasztásnak?

Borsod-Abaúj-Zemplén - Melyik iskola a nyertese és melyik a vesztese a szabad iskolaválasztásnak?

Lesz-e elég elsős kisdiák szeptembertől az iskolákban? Sok intézményben nem kell aggódniuk az igazgatóknak, de van, ahol különböző okok miatt csökkenőben a gyermeklétszám. Vajon melyik iskolát szeretik a szülők? A belvárosi nagyot, vagy inkább a külvárosi, családias hangulatút? És vidéken mi a helyzet? Az általános iskolai beiratkozás után megyei körképünkben ennek jártunk utána.

Három osztály

A megyeszékhely belvárosában található, és évek óta igen népszerű a Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola.

– Három első osztályt tudunk indítani szeptembertől, és ez évek óta így van – jelezte lapunknak Mikitáné Újjobbágy Erzsébet, az intézmény igazgatója. – Ennek nagyon örülünk, mindhárom osztályunkban megvan a 27 gyerek. Ez részben annak köszönhető, hogy a német két tannyelvű képzés a városban szinte csak nálunk érhető el, de nagyon sokat teszünk azért, hogy az óvodás gyermekek szülei jóval a beíratás előtt megismerhessék iskolánkat, találkozhassanak a pedagógusokkal, a gyerekek különböző foglalkozásokon vehessenek részt nálunk. Minden évben meghirdetjük az óvodásoknak szóló városi rajzversenyt, hiszen a másik specialitásunk a művészeti képzéshez kapcsolódó, emelt óraszámú rajz.

Megtudtuk: korábban voltak olyan évek, amikor sokkal több gyermeket szerettek volna beíratni a szülők a Szabó Lőrinc iskolába, mint amennyi férőhely volt, de ma már ez a demográfiai mutatók miatt megszűnt. Minden jelentkező gyermeket fel tudnak venni.

Egy osztály

A Görömbölyi Általános Iskola kisebb intézmény, itt egy első osztály indul szeptembertől 27 fővel, mondta lapunknak Rajnai Tibor iskolaigazgató. Mint fogalmazott, ma már nem jellemző, hogy a Görömbölyön élő szülők valamelyik népszerű, belvárosi iskolába íratják gyermeküket.

– A mi intézményünk családias, a pedagógusok minden gyereket név szerint ismernek, és ez fontos a szülőknek. Itt nyugalom és béke van, úgy is fogalmazhatnék, hogy a mi iskolánk a béke szigete. Ezenkívül minden olyan képzést megkapnak nálunk a gyerekek, amilyeneket a nagyobb intézményekben. Alsóban 2-3 órában tanulják az idegen nyelvet, felsőben már 5 órában. Tízféle sport közül lehet választani, járhatnak néptáncra és kézműves foglalkozásra is. Az intézmény gyönyörű környezetben fekszik, és igyekszünk az épületünket szépíteni, fejleszteni. Vadonatúj, tükrös tánctermünk van, korszerű sportpályánk és kézművestermünk – sorolta az igazgató, egyben választ adva arra, hogy miért döntenek a görömbölyi szülők az intézmény mellett.

Megvan a létszám

De mi a helyzet a Miskolc környéki településeken? Évek óta gond, hogy a szülők inkább a nagyvárosi iskolák valamelyikét választják a kistelepülés intézménye helyett. Így történik ez Arnóton is, ahol a Weöres Sándor Általános Iskolában szeptembertől egy osztály indul, de mindössze 14 gyermekkel. Lehetnének többen is, de 10 arnóti nagycsoportost a szülők valamelyik miskolci iskolába írattak, főleg egyházi iskolába, tudtuk meg Tőzsér László igazgatótól. Hozzátette: Arnóton a hátrányos helyzetű gyerekek maradtak.

– Mert iskolaválasztáskor a szülők részéről az is szempont, hogy milyen az intézmény tanulóinak az ­összetétele, szociális háttere – jegyezte meg az igazgató.

Érdeklődtünk egy kisvárosban, Göncön is, ahol szintén egy első osztály indul.

– A 18 gönci nagycsoportos óvodásból 17-en a mi iskolánkba jönnek, 1 gyermeket Hidasnémetibe írattak családi okok miatt, 2 gyermek pedig más településről jár majd hozzánk, így 19 fős lesz szeptemberben az első osztályunk – végzett egy kis számvetést Pecze János, a gönci Károlyi Gáspár Általános Iskola igazgatója. Elmondta azt is, hét évvel ezelőtt, amikor megnyílt a göncruszkai református iskola, akkor több szülő is odaíratta gyermekét, de az idén minden gönci nagycsoportos óvodás a kisvárosi iskola tanulója lesz.

Elfogytak a kisdiákok a községben

Telkibányán azonban lassan-lassan elfogytak a gyerekek, így 2017 szeptemberétől szünetel a tanítás. Kassai Zoltán polgármester mesélte el lapunknak, hogy a 2015/2016-os tanévben még volt felső tagozatuk is. Azonban a következő tanévre annyira lecsökkent a felsősök száma, mindössze 25 főre, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem engedélyezte, csak az alsó tagozatot. Ott ugyanis lehetett összevont osztályokat működtetni. A szülők azonban sok gyereket elvittek az alsóból is nagyobb iskolába, ezért mindössze 6 kisdiák maradt 2017-re. Így aztán megszűnt Telkibányán az általános iskola.

A polgármester hangsúlyozta: keresik a lehetőségét, hogy a tornateremmel, étkezővel és jól felszerelt tantermekkel rendelkező iskolaépületet oktatási célokra használják. Kiváló helyszíne lehetne például erdei iskolának, jelezte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában