Helyi közélet

2018.04.16. 19:22

Karcsa az emuk földje

Karcsa - Több száz strucc, emu és hubbell húsgalamb termeli a profitot a Bodrogközben.

Karcsa - Több száz strucc, emu és hubbell húsgalamb termeli a profitot a Bodrogközben.

600 emu és strucc, valamint 700 pár hubbell húsgalamb a jelenlegi madárállománya Karcsának. Egyikről sem lehet azt állítani, hogy őshonos lenne a Bodrogközben, de nem is ez volt az elsődleges szempont a kiválasztásnál.

Ami haszon megmarad, azt a falu javára fordítjuk.” Milinki László

800 bicikli

– Az emu és a strucc akár 50-60 évig is elél – magyarázza Milinki László, Karcsa polgármestere. – Mindezt úgy, hogy nincs ismert betegsége egyik madárnak sem. Miután a madárinfluenza is elkerüli a vidéket, nem kell attól tartanunk, hogy bármilyen vész ártana ezeknek a szárnyasoknak.

Ettől függetlenül még egyszer felmerülhet a kérdés, miért pont emu és strucc?

– Az ok nagyon egyszerű – mondja a karcsai polgármester. – Olyat szerettünk volna csinálni, ami Karcsát visszahelyezi a térképre. Az elmúlt rendszerben a karcsai téesz országos hírű volt. A hagyományos mezőgazdasági tevékenységen kívül többek között virágzó varrodája, galvanizálóüzeme volt. A téesz fénykorában műszakonként 800 bicikli váltotta egymást. Az egész falut eltartotta a szövetkezet, pedig akkor sem laktak kevesen a faluban. A rendszerváltás után ez már nem volt elmondható. Szép lassan feledésbe merültünk. Az emuknak és a struccoknak köszönhetően ismét figyelnek ránk.

Külföldi kapcsolatok

Ez a figyelem önmagában azonban még nem volna elég, hiszen önmagában a kuriózumból nem lehet megélni.

– A vállalkozás beindítását másfél évnyi piackutató munka előzte meg – mondja Milinki László. – Mára eljutottunk odáig, hogy erre az évre egészen december végéig lekötött szerződéseink vannak. természetesen nem az önkormányzat végzi az értékesítést, hanem a szociális szövetkezet. Jelenleg öt német céggel vagyunk kapcsolatban és franciaországi kapcsolataink is vannak. Nagyon szigorú feltételeknek kell megfelelnünk. Csomagolva kérik a húst, az állatállományt nem lehet autópálya közelében tartani, nem lehet szennyezett a levegő. A Bodrogközben ezeknek elég könnyű megfelelni. Egyetlen nagy gondunk, hogy nincs a közelben megfelelő vágópont. Akik ismernek, azok tudják, ha azt ki tudtuk hajtani hathatós belügyminisztériumi segítséggel, hogy beinduljon az emutenyésztés, akkor egy vágóhíd sem lesz túl nagy akadály. Az is igaz, hogy egy saját vágóhíd létesítése 90-100 millió forintba kerülne, de valahogy majd megoldjuk.

Az emu utat épít

A madárhús értékesítésének gyakorlati haszna is van.

– Az emukból, struccokból és galambokból közel 20 millió forintot tudunk kiárulni évente. Ha levonjuk a költségeket, akkor is elég tisztességes haszon marad, ezt pedig a falu javára fordítjuk. Így legalább nem kell gondolkodnom, hogyha utat kell javítanunk, akkor azt miből oldjuk meg. Mindenki jól jár. A megrendelő azért, mert garantált minőséget kap, nekünk pedig folyamatosan van munkánk és közben szépül a falu.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában