Helyi közélet

2018.04.02. 10:00

Cél: helyzetbe kell hozni minél több megyénkbelit

Miskolc - Sajátos megoldások szükségeltetnek a megye foglalkoztatási problémáinak megoldására.­­­

Miskolc - Sajátos megoldások szükségeltetnek a megye foglalkoztatási problémáinak megoldására.­­­

A Borsod-­Abaúj-Zemplén Megyei Foglalkoztatási és Gazdaságfejlesztési Paktum kerekasztal beszélgetésre várta múlt hét hétfőn – elsősorban – a megye foglalkoztatóit.

Az ülésen tájékoztatást adtak a projekt tevékenységeiről, rendezvényeiről, valamint a vállalkozások által igénybe vehető támogatási lehetőségekről, szolgáltatásokról. A rendezvényen HR és szociális gazdaság témában is hallhattak előadást a részt vevők; illetve megyebeli vállalkozások mutatkoztak be és osztották meg foglalkoztatási tapasztalataikat.

Kulcs a munkahelyteremtés

Az elmúlt években a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei önkormányzat és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal azon munkálkodott, hogy az elkövetkező öt évben uniós forrás felhasználásával milyen eszközökkel tudna olyan helyzetet teremteni, amely elősegítené azt, hogy az itt élő emberek itt maradjanak, azaz megtalálják maguk és családjuk boldogulását. Az nyilvánvaló volt, hogy mindennek a kulcsa a munkahelyteremtés, és az, hogy a megyében meglévő munkaerő megfelelően képzett legyen a kínálkozó munkalehetőségek kihasználásához. Valamint hogy a foglakoztatási lehetőségeket és a munkaerőt közelítsék egymáshoz.

Térségi gondok

Török Dezső, a Borsod-­Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke fontos mérföldkőnek nevezte a foglalkoztatási stratégia megszületését, amely segíthet abban, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye lehetőségeit kiaknázzuk. „Ugyanilyen fontos –emelte ki –, hogy a gyengeségeinkre – a szabad munkaerő relatív képzetlenségére, az erős elvándorlásra és a területi kiegyenlítetlenségre – megoldást találjunk. Fontos, hogy minél több embert szólítsunk meg a stratégia által, amelynek abban is segítenie kell, hogy a közmunka világából az elsődleges munkaerőpiacra közvetlen átjárás alakuljon ki.”

Lobbizni a célokért

Maga stratégia, a gazdaságfejlesztési paktum olyan szervezet, amely lehetőséget ad arra, hogy a bürokrácia merevsége mellett egy olyan, a helyzethez jól alkalmazkodó fórummá váljon, amely átlépve a korlátokat, javaslattevő pozícióba tud jutni és lobbizni a célokért.

Helyi megoldásokkal

A megyén belül tapasztalható nyilvánvaló térségi ­különbözőségek miatt szükség van a helyi tervezés és projekt­menedzselés megoldására. Ehhez forrástérképre is szükség van. Nagyon fontos, hogy a sajátos helyi gondokhoz megoldásokat dolgozzanak ki és azért képesek legyenek minden erővel lobbizni is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában