Helyi közélet

2018.04.11. 16:37

„A közterületnevek mentették meg az életemet”

Miskolc - A borsodi származású Magolcsay Nagy Gábor költő egy új műfajjal a MAPoetryvel robbant be ismét az irodalmi köztudatba.

Miskolc - A borsodi származású Magolcsay Nagy Gábor költő egy új műfajjal a MAPoetryvel robbant be ismét az irodalmi köztudatba.

Gábor gyermekkorát Kazincbarcikán töltötte, és kosárlabdázói karrierje már kibontakozóban volt, amikor sérülések miatt fel kellett adnia a sportot. Később Egerbe, nyolc éve pedig a fővárosba költözött. 2013-ban az otthontalanságot is megtapasztalta, mintegy tíz hónapot az utcán csövezett. A megpróbáltatást azonban kreatív energiává tudta fordítani. Meglátta, hogy a topográfia és a szépirodalom között kapcsolat van és ötletével kikerült a válságból. „Elég sok időt töltöttem Budapest utcáin, és feltűnt, hogy egy csomó közterület nevének számomra igen vonzó a jelentése, a hangzása, illetve hogy ezek a szavak különleges asszociációs bázisok lehetnek. Első lépésben elkezdtem jegyzetelni őket, majd észrevettem, hogy olykor a tömegközlekedési megállók is öröklik az izgalmas elnevezéseket. Ekkor eszembe jutott, hogy ha a megfelelő megállók nevéből alkotok szövegeket, akkor az adott tömegközlekedési eszközzel konkrétan egy versben utazhatok. Öt éve gondozom az ötletet, ma már rendezett egzisztenciális körülmények között élek, és állítom, a költészet és a közterületnevek mentették meg az életemet.”

Független alkotó maradt

Magolcsay Nagy Gábor 2005-ben kezdett publikálni, de támogatók nélkül sokáig periférián volt. Nem csatlakozott semmilyen művészeti közösséghez, mert független szeretett volna maradni. Az egyelőre háromfős MAPoetry projekt márciusban indult el a költő vezetésével, de a designer Illés Hajnalka már régóta dolgozik arculattervezőként Gábor mellett. Gál Enikő pedig újabban online marketinggel segíti a közös munkát. A különleges alkotói folyamat, adatgyűjtéssel, terepbejárással, fotózással kezdődött, amiről így vall a művész: „Három hónapig bújtam a BKV honlapját, amiből egy tucat haiku és egy tucat négy soros született. Miskolcon még nem jutottam el mindenhová, de ott is szeretnék később fotókat készíteni és tömegközlekedéssel bejárni a környéket, hogy lássam, milyen időintervallumokra tudunk tervezni egy interaktív művészeti játékot.”

Miskolc-sorozatot készített

A költő a megyeszékhelyen született és a mai napig kötődik a régióhoz családi és privát kapcsolatai révén. Gyökerei arra ihlették, hogy Miskolc közterületeiről is készítsen egy sorozatot, erősítve ezzel az irodalmi-művészeti szubkultúra egyik vidéki bázisát. Hosszú távú céljai között tartja számon egy költészeti fesztivál és mozgalom kialakítását, amelyhez szponzort keres. „A műfajteremtésen túl egy flashmob- és kalandjátékszerű fesztiválsorozat szervezése szintén a terveink között szerepel, amelynek során a vállalkozókedvű résztvevők „a versekben utazva”, játékos feladatok végrehajtása közben járhatnák végig a települések utcáit. Fontosnak tartom, hogy a versek lekerüljenek a magas művészeti piedesztálról, és hogy az alkotó jellegű befogadás előtérbe kerüljön. Szeretném, hogy a kultúraszerető lakosság mintegy tömegsport jelleggel aktivizálódjon, a már önállóan közlekedni képes középiskolás korosztálytól kezdve egészen az idősekig. Örülnék neki, ha az emberek azzal a tudattal mennének például munkahelyre, vagy séta közben felmerülne bennük, hogy jóllehet, éppen egy költeményben mozognak. A kezdeményezésnek egyre több követője van, küldtek nekünk már verset Győrről, de Strömstadról is.” – foglalta össze törekvéseit a művészeti projekt vezetője.

- Detzky Anna -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában