Helyi közélet

2018.03.03. 14:27

Szent Orbán ereklyéje „hazatér”

Monok - A monoki kastély kápolnáját 252 millió forintból újítják fel.

Monok - A monoki kastély kápolnáját 252 millió forintból újítják fel.

Monaky Anna Andrássy Mátyással kötött házassága révén Monok és környékének birtokosai uralmukat kiterjesztve az Andrássyak lettek. Mindez abból a kis füzetből derül ki, amelyet a monoki önkormányzat készített Monokról.

Demeterné Bártfay Emese, Monok polgármestere büszke falujára, felsorolása szerint nem csupán azért érdemes Monokra látogatni, mert itt született és nevelkedett Kossuth Lajos, de a tokaj-hegyaljai településnek olyan épített és természeti értékei vannak, amelyek miatt nem csupán megérkezni érdemes a faluba, hanem ott is maradni.

Ez az épület most is uralja és meghatározza a település látképét." Demeterné Bártfay Emese

A település dísze

– Az Andrássy család a 18. században már nem érte be a szolid szépségű kiskastéllyal, egy tágasabb kastély építésébe kezdtek – mondja Demeterné Bártfay Emese. – Ez az épület most is uralja és meghatározza a település látképét. 1770–71-ben készült el az emeletet is magába foglaló kastélykápolna. A lovagtermet és a kápolnát egyaránt a 18. századi képzőművészet csodálatos alkotásai uralják.

A kápolna freskói készítőjének a neve nem maradt fent, de talán ugyanaz a mester volt, aki az edelényi Coburg-kastély műalkotásait is készítette.

Az ereklye útja

A kápolna azonban nem csupán erről volt híres. 1771-ben Andrássy gróf Rómába utazva tokaji aszút is vitt magával. XIV. Kelemen pápának nagyon ízlett az aszúbor, és beszélgetés közben Andrássy gróf elmondta, a borvidék nem minden évben terem aszú készítésére alkalmas szőlőt. Ekkor XIV. Kelemen pápa felajánlotta Andrássy grófnak, hogy az Orbán pápa földi maradványait tartalmazó Szent Orbán ereklyét – amelyet 849 és 1771 között az elzászi szőlővidéken található Erstein városka kolostorának templomában őriztek – helyezze el Monokon.

Az ajándékozásról névre szóló dokumentum is született, és az ereklyét az Andrássy-kastély kápolnájában helyezték el.

– Az 1900-as években az egykori kastély épületét iskolává alakították át, ekkor került az ereklye a monoki római katolikus templomba, ahol a mai napig is megtekinthető – mondta Demeterné Bártfay Emese. – A valódi helye azonban a kastély kápolnájában lenne. És lesz is, mert a közelmúltban egy sikeres pályázaton 252 millió forintot nyertünk a kápolna felújítására. A felújításnak köszönhetően Monok egy újabb turistalátványossággal gazdagodik, és a Szent Orbán ereklye is visszakerülhet eredeti helyére.

- BG -


Szent Orbán pápa

Szent I. Orbán (latinul: Urbanus), (2. század – 230. május 23.) volt a 17. pápa, 222-től uralkodott.

Hivatalát akkor töltötte be, amikor a Római Birodalom békés császára, Alexander Severus uralkodott. Valószínűleg Rómában született, Euszebiosz is megemlíti történeti művében. Ezeken kívül azonban alig tudunk mást I. Orbánról.

A katolikus egyház Breviáriuma arról ír, hogy I. Orbán jelentős erőfeszítéseket tett a vallás kiterjesztése érdekében, így sok embert térített meg. Ezek közé tartozott Valerianus, Szent Cecília férje és saját bátyja, Tiburtius.

Ugyanebből a forrásból tudjuk, hogy I. Orbán valószínűleg vértanúhalált halt, és a Coemeterium Praetextatiban temették el.

Orbán egyaránt szentje a római katolikus egyháznak és a keleti ortodox egyházaknak. Ünnepét május 25-én tartják. A szőlő, a szőlőművelők, kádárok, kocsmárosok védőszentjeként tisztelik. Az Orbán-napi hideg a szőlőnek árt a leginkább. A néphagyomány szerint, ha Orbán megvédte a termést a fagytól, akkor borral vendégelték meg a szobrát a gazdák, ha viszont fagykáruk lett, akkor megvesszőzték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában