Helyi közélet

2018.03.15. 14:54

Régi márciusok – az Észak-Magyarország március 15-ei ünnepi összeállításaiból válogattunk

Az ünnepi összeállítások:

Az ünnepi összeállítások:

1988. március

Igen, száznegyven évvel ezelőtt hangozott fel először, mindannyiunk örök verse. Az önzetlen, a mindenkinek szabadságot hirdető magyar vers, amelyben egy nemzet észjárásának és indulatának minden politikai szépsége benne foglaltatik. (…) Úgy, mint akkor, most is széles nemzeti összefogás, közmegegyezés szükségeltetik.

- Hajdu Imre -


1998. március

A történelem sosem ismétli önmagát, de olykor az évszázados különbségek ellenére is kísérteties a hasonlóság. Ami a tizenkilencedik század közepén történt, az megtörténik most, a huszadik század utolsó másfél évtizedében. A nyolcvanas évek végére minden eresztékében nyikorgó-csikorgó hatalmi struktúra az évtized évfordulóján kártyavárként omlott össze, hogy utat nyisson annak, aminek utat nyitott 48 forradalma: egy ezredvégi polgári átalakulásnak. (…) Túljutottunk a magunk szelíd forradalmán, vívjuk csendes szabadságharcunkat. Bár véletlen harc ez, de akármerre nézünk, veríték és könny figyelmeztet a küzdelem komolyságára.

- Görömbölyi László -


(Március 15-e) …szabaddá vált attól a tehertételtől is, hogy ezen, és csak ezen a napon lehessen megmondani a nagy igazságot a magyar népnek. Végül is az lett, ami: nemzeti szabadságünnepünk.

- Gerő András történész Kornya István interjújában -


2008. március

A politikai pártok között ma is torzsalkodás folyik. Vajon értené-e ezt a torzsalkodást egy ’48-as forradalmár?

- Patkó Gyula, a Miskolci egyetem rektora -


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában