Helyi közélet

2018.03.30. 14:21

Egyfajta védőháló az állam elővásárlási joga

Hegyalja - A világörökségi cím lehetőségekkel, de felelősséggel is jár.

Hegyalja - A világörökségi cím lehetőségekkel, de felelősséggel is jár.

A világörökségi területek egységes arculatának megőrzése a cél Tokaj-Hegyalján is – nyilatkozta lapunknak Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség társadalmi és örökségvédelmi ügyekért, valamint kiemelt kulturális beruházásokért felelős helyettes államtitkára annak kapcsán, hogy nemrégiben kézhez kaptak egy határozatot a tokaj-hegyaljai pincetulajdonosok is.

– A határozat rendelkezik az állam elővásárlási jogáról, ami ebben az esetben azt jelenti, ha az érintett világörökségi területen valaki el akarja adni a tulajdonában lévő ingatlant, és már meg is állapodott egy vevővel, akkor felhívással élhet az állam felé, hogy meg kívánja-e vásárolni a már kialkudott kondíciókkal az adott ingatlant. Az erről szóló jogszabály január 1-jétől van érvényben, azóta mintegy 100 ilyen irányú felhívás érkezett az állam felé, és egy alkalommal sem éltünk az elővásárlási joggal, egyszer sem ítéltük olyannak a helyzetet, hogy a világörökségi terület arculat­egységességének biztosítása érdekében szükséges volna élni ezzel – mondta a helyettes államtitkár.

Csak egy lehetőség

Felmerülhet a kérdés, akkor miért volt szükség az elővásárlási jog bejegyzésére.

– A világörökségi címet az UNESCO adományozza, ez számtalan lehetőséggel és joggal jár, viszont komoly felelősséget igényel. Az UNESCO szabályai ebben egybeesnek az állam céljaival, azaz azt szeretnénk, ha megmaradna a világörökségi területek egységes arculata – magyarázta Latorcai Csaba. Hozzátette: számos olyan dolog történt már világörökségi területeken, amely ezeknek a szabályoknak nem felelt meg, ezért láttuk szükségesnek jogszabály megalkotását, hogy indokolt esetben közbeavatkozhassunk. Azt is szeretnénk szem előtt tartani, hogy a világörökségi területeken, így Tokaj-Hegyalján is – amely a kultúrtáj kategóriába tartozik – érvényesüljön az a szándék, hogy a magyar föld, a magyar tulajdon maradjon magyar kézben, azaz nem szeretnénk, ha ezeket a területeket külföldiek vásárolnák meg.

Mint megtudtuk, a jogszabály mintegy 80 ezer ingatlant sorol fel, mindazokat, amelyek világörökségi helyszíneken találhatóak.

– Az elővásárlási jog azonban ezek közül csak mindössze 20 ezer ingatlanra vonatkozik, sem lakóházra, sem pedig termőföldre vagy szőlőre nem lehet azt bejegyezni. A világörökség megőrzésének ez egy finom módja, az elővásárlási jog inkább egyfajta védőháló – hangsúlyozta Latorcai Csaba.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában