Helyi közélet

2018.02.04. 02:15

Tompeti és Csillagszemű Miskolcon

Miskolc - Nem csak a gyerekek körében hódít a születésnapját ünneplő zenekar.

Miskolc - Nem csak a gyerekek körében hódít a születésnapját ünneplő zenekar.

Ha egy kisgyerekes szülő azt hallja valakitől, hogy a következő dalszövegeket dúdolja: „Mikor átkelt a csiga, a csigabiga az úton. Csiga, csiga, csiga az úton, az úton, az úton, az úton”. Majd ezt követően vad „dududu”-lás a Steppenwolf nagy klasszikusának, a Born to be Wild zenéjére, akkor két dologban lesz egészen biztos. A dúdolónak is kisgyereke van, és hogy szintén ott lapul a YouTube lejátszási listájában a Tompeti és Barátai néhány dala.

Hobbiból hivatás

Az elmúlt néhány évben – az internet segítségének is köszönhetően – újabb fénykorukat élik a gyerekzenét játszó formációk hazánkban. Az első nagy üstökös az Alma zenekar volt, akiket mára – ha máshonnan nem, a születésnapos dalukból – mindenki ismer kortól függetlenül. Az utóbbi egy-két évben azonban még három-négy hasonló sikerű formáció zárkózott melléjük, köztük a Tompeti és Barátai nevű duó, akik sikerét mi sem jelzi jobban, mint hogy a február 25-ei, miskolci műsorukra már január közepén is csak néhány jegy volt kapható, mostanra pedig azok is elfogytak, így telt ház előtt koncerteznek majd.

– Felnőttek számára is érdekes és élvezhető gyerekdalokat kezdtem írni, amit a barátaim körében adtam elő, hobbiból, a magam szórakoztatására. De annyira tetszett mindenkinek, hogy rábeszéltek, ezt érdemes lenne komolyabban is megpróbálnom és közönség előtt előadni – meséli megkeresésünkre a kezdetekről Tompeti, aki azt is elárulja, hogy a nevét egy amerikai zenész nevéből „magyarította”, akit nagyon kedvelt.

Így indult el a projekt, amelybe szinte a kezdetektől érkezett a társ, Csillagszemű, akivel jól kiegészítik egymást a hangszerek tekintetében és a színpadi produkcióban is. Míg Tompeti inkább a pengetős hangszerekben jeleskedik, addig Csillagszemű az ütős és fúvós hangszerek terén van otthon, illetve az emlegetett Rock & Roll Csigát is szívesen megjeleníti a színpadon. Azóta persze eltelt néhány év: a zenekar pedig februárban már a kilencedik születésnapját ünnepli, többek között éppen Miskolcon.

Különleges koncert

– Három helyszínen, Miskolcon, Debrecenben és Budapesten tartunk születésnapi koncertet, ezeken a helyszíneken ünneplünk együtt a gyerekekkel, a közönséggel. De nem csak ez teszi különlegessé a miskolci fellépésünket. Ugyanis, bár jártunk már korábban is a városban, illetve a környékén, de ez lesz az első, hogy úgymond színházi körülmények között, valódi színpadon adhatjuk elő a műsorunkat a Művészetek Házában. A három helyszínen a születésnap mellett az is különleges lesz ugyanakkor, hogy a közönség itt láthatja először a legújabb klipünket, tehát premiert tartunk, az előadás a vetítéssel kezdődik. Miskolcon velünk lesz Garfield is, aki színpadra lép néhány dal erejéig velünk, illetve az előadás után lehet majd fotózkodni vele, ahogy velünk is – avat be a részletekbe Tompeti.

Azt sem tagadják, hogy valóban reneszánszát éli a gyerekzene, amelynek megvannak a maga nagy elődjei, akik rájuk is hatással voltak.

– Mi is Halász Juditon, a Kalákán, Bojtorjánon, 100 Folk Celsiuson nőttünk fel, nagyon tiszteljük a munkásságukat és hatással is voltak ránk. Persze ma már egy kicsit másképpen kell ezt csinálni, más csatornákon jutunk el a közönségünkhöz az élő koncertek mellett – teszi hozzá, kitérve például az internetre, a közösségi oldalra és a videómegosztó portálokra. Ma már ugyanis a gyerekeknek egészen kicsi korban hozzáférésük van ehhez, vagy legalább is előfordul, hogy a szülők egy lejátszási listát elindítva leültetik a képernyő elé a gyereket. Így könnyebb megtalálni a közönséget, ugyanakkor ez pluszfeladatot is ró az előadókra.

– A dalainkhoz szinte minden esetben készül videóklip, hogy a gyerekeknek képi anyag is legyen a zene mellé, az audiovizuális élmény ma fontos. Ugyanakkor a gyerekek sokkal kritikusabbak azzal kapcsolatban, hogy mit néznek meg, így oda kell figyelni, milyen klip készül. Viccesnek kell lenni, színesnek, érthetőnek, és jól kapcsolódni a dalhoz. Ugyanakkor számunkra fontos az is, hogy a gyerekeket fejlessze, tanítsa, azt gondoljuk, hogy ez lényeges cél kell hogy legyen, ha valaki a gyerekeknek készít zenét – teszi hozzá.

A babának, a mamának

Ez pedig természetesen igaz magára a dalokra is.

– Nem akarunk nagyon egyszerű, semmitmondó, bugyuta dalokat írni. Amellett, hogy azt szeretnénk, ha a gyerekek mellett a szüleik is szívesen meghallgatnák, cél az is, hogy tanuljon belőle a gyerek valamit, és persze észrevétlenül, miközben jól szórakozik. Az ihlet pedig bárhonnan jöhet, a dalokat mindig menet közben írjuk a minket ért élmények hatására, vagy a gyerekek interakcióiból leszűrve, hogy éppen mi érdekli őket – hangsúlyozza Tompeti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában