Helyi közélet

2018.02.13. 15:03

Szép jubileum: túl az egymillió nádasdi molnárkalácson

Borsodnádasd - Az egyházi ostya gyártásán gondolkodnak Borsodnádasdon.

Borsodnádasd - Az egyházi ostya gyártásán gondolkodnak Borsodnádasdon.

Szép jubileumhoz érkeztek a nádasdi Molnárkalács Sütőüzemben, hiszen a közelmúltban átlépték az egymilliós darabszámot. A közfoglalkoztatás keretében két évvel ezelőtt kialakított épületben jelenleg egy műszakban zajlik a sütés. Az elkészült vaníliás és fahéjas finomságot gyakorlatilag teljes egészében értékesíteni tudják, ezért az önkormányzat most már a fejlesztésben, az előrelépésben gondolkodik.

Bárki hozzájuthat

– A hagyományőrzés fontos helyszíne lett a sütőüzem, hiszen ennek köszönhetően szinte bárki, bármikor hozzájuthat a molnárkalácshoz – fogalmazott kérdésünkre Kormos Krisztián, Borsodnádasd polgármestere. – Az elmúlt években igyekeztünk részletesen, pontosan kidolgozni a termék forgalmazását. Most már a Coop üzleteiben és a környező kisvállalkozók boltjaiban is megvásárolható a termék. A díszdobozos változathoz pedig a Stühmer hálózatában is hozzá lehet jutni. Egy csonka és egy teljes esztendő után jutottunk el a sütőüzemben az 1 millió darabhoz, ami szép eredmény. Ebben a közfoglalkoztatási programnak fontos szerepe van, hiszen négy dolgozónk az előállítással, ketten pedig az értékesítéssel foglalkozhatnak főállásban.

Kormos Krisztián szerint a molnárkalácsban folyamatosan benne van a fejlődési lehetőség. Az egy műszakos munkarend kielégíti a jelenlegi megrendeléseket, de egy újabb műszak beindításával növelhető a gyártott darabszám. A díszdobozos változatnál újítást vezettek be, négyszögletű, ablakos dobozban is kapható lesz a termék, emellett azonban megtartják a hatszögletű változatot is. A település polgármestere szerint egyértelműen megérte bő egy évtizeddel ezelőtt életre kelteni a már-már feledésbe merült hagyományt.

– Egyre több sütővas kerül elő, és az emberek étkezési szokásaiban is újra megjelent a molnárkalács – folytatta Kormos Krisztián. – Roppant erős a közösségformáló ereje, amit a nyári fesztiválunk is visszaigazol. Minden esztendőben egyre több család, csoport dönt úgy, hogy nyilvánosan is megmutatja, mit tudnak. Az ízvilág szempontjából mindig találkozunk újdonsággal, a molnárkalács valóban Borsodnádasd védjegyévé vált.

Egyházi ostya?

A sütőüzemben jelenleg kétféle ízesítésben, fahéjas és vaníliás formában készül a finomság. Ugyanakkor felmerült annak a lehetősége, hogy a későbbiekben egyházi ostya gyártásával is foglalkozzanak a borsodi városban.

– Stratégiai megállapodást kötöttünk az Egri Érseki Palota Látogatóközponttal, ahol a delegációnk többször vett már részt látványsütésen – árulta el Nádasd polgármestere. – Ezzel együtt megkezdtük az egyeztetéseket az egyházi áldozóostya gyártásáról. Ezt természetesen ízesítés nélkül kellene gyártanunk, viszont a technológiánk egyértelműen alkalmas rá. Bízom benne, hogy sikerül előrelépni ezen a területen, hiszen hazánkban nagyon kevés helyen foglalkoznak ezzel.

Júliusban fesztivál

A sütőüzem fejlesztése mellett már a nyári Molnárkalács Fesztivál programjának összeállításával is foglalkoznak Borsodnádasdon. A két sztárvendég és az időpont már ismert: július 6-án és 7-én tartják meg az édesség ünnepét, ahol az Irigy Hónaljmirigy és a Balkán Fanatik is fellép majd.

- ÉM-ME -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában