Helyi közélet

2018.02.24. 12:34

Ovisoknak, százéveseknek Miskolcon

Miskolc - Közeleg az ásványfesztivál, érdekes program lesz az idei.

Miskolc - Közeleg az ásványfesztivál, érdekes program lesz az idei.

Közép-Európa egyik legjelentősebb ásványfesztiváljának ad otthont újra a Miskolci Egyetem főépülete jövő hétvégén. A sokrétű programon játszva tanulhatnak az apróságok és az aggastyánok is, hiszen az ismeretterjesztés az egyik legfontosabb missziója a harminchat éves múltra visszatekintő találkozónak.

– Közelebb visszük a tudományt a laikusokhoz, rengeteg interaktív program lesz és az előadásokon is számos új ismeretet fognak kapni az érdeklődők hétköznapi nyelven – hangsúlyozta Szakáll Sándor, az egyetem Ásványtani és Földtani intézetének vezetője tegnap az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Az év ásványa a fluorit lett, az év ősmaradványa, pedig a balatonites. A fluorit a fluor legfontosabb forrása, a kohászatban, vegyi és kozmetikai iparban, az üveggyártás során színes változatait pedig a díszítő és drágakövek előállításánál is használják. Balatonites nemzetség tagjai teljesen kipusztultak, kb. 241-242 millió évvel ezelőtt éltek világszerte olyan helyeken, ahol sekély tengerek voltak. A Balatonites korának kőzetei kizárólag a Balaton-felvidéken találhatók meg hazánk területén. Utána legközelebb csak az Alpokban, vagy a Balkán félszigeten fordulnak elő.

3000 ásvány 80 országból

Az ásványok rengeteg fajtáját megcsodálhatják az egyetemvárosba látogatók március első hétvégéjén, idén Dudás László magángyűjtő nyolcvan országból, földünk számos pontjáról származó háromezer darabból álló gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók, akik a háromdimenziós vetítés során hazánk kristálybarlangjait is láthatják.

A hétvégi nagyrendezvényt a hagyományokhoz hűen most is szakmai nap előzi meg, melynek célja, hogy a földtudományok iránt érdeklődő fiatalokat csokorba gyűjtsék, hogy megérintse őket az egyetemi miliő és az olyan izgalmas területek, mint a földtudományok, csillagászat, meteorológia, energetika, mert vélhetően ezekből a középiskolás diákokból lesznek majd a jövő kutatói.

- JA -


[related-post post_id="3777158"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában