Helyi közélet

2018.02.11. 14:53

Kiskereskedelem: nő a bér, csökken a terhelés Miskolcon

Miskolc - „Pont a dolgozók helyzetét javító, pozitív változások előkészítése zajlik.”

Miskolc - „Pont a dolgozók helyzetét javító, pozitív változások előkészítése zajlik.”

A kisboltok helyzete, az év eleji folyamatok áttekintése, a dolgozók aktuális helyzete, bérek, leterheltség. Többek között ez volt a témája a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) évadnyitó értekezletének. A rendezvényre Karsai Zoltán, a KASZ elnöke is ellátogatott, aki a fontosabb témákat részletezte portáluknak is.

Haszon kontra béremelés

Az értekezleten nem csupán a kisboltok képviselői, szakszervezetei, de a multinacionális cégek is képviseltették magukat. A kisebb boltok kapcsán felmerült, hogy hosszú távon hogyan tudják a hasznot, béremeléseket kitermelni. Karsai Zoltán hangsúlyozta, abban egyetértettek, hogy ez egyre nehezebb lesz, és persze kérdés, hogyan tudnak a jövőben működni ezek az üzletek.

Az értekezleten szóba került, hogy bizonyos áruházláncok, például az Aldi által végrehajtott béremeléseknek köszönhetően 250 ezer forint körül alakulnak az eladói bérek, illetve hirdettek bruttó 720 ezer forintos üzletvezetői állást is. A kérdés persze az, hogy ez milyen hatással lehet a hazai bérfejlesztésekre, okozhat-e gondot.

Karsai Zoltán szerint az ezen üzletek által végrehajtott béremelések nem jelentenek majd problémát a versenytársak között. A szakszervezeti vezető szerint ennek két oka is van, az egyik, hogy ezen üzletláncok foglalkoztatási potenciálja véges, így a mostani helyzetben maximum annyi történhet, hogy a minőségi munkaerőt szívják el más cégektől.

Másik okként említette, hogy ezekben az áruházakban igaz, hogy magasabb a bér, de a munkaintenzitás is nagyobb, sokkal több munkát kell elvégezni. „Érdemes megfigyelni, hogy alig találunk ezekben a boltokban idősebb eladót, sokkal több a fiatal, hiszen ők jobban bírják az ottani munkát” – vélekedett.

- ÉM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában