Helyi közélet

2018.02.28. 18:48

Hétköznapi hősök - „Láthatom őket igaz, tiszta lelkű emberként”

Miskolc - A tanulókkal, kollégákkal partnerek, egy célért dolgoznak.

Miskolc - A tanulókkal, kollégákkal partnerek, egy célért dolgoznak.

Liszek Zsuzsát, a Mentor Baptista Általános Iskola, Gimnázium és Szakképző Iskola tanárát is jelölték a Hétköznapi hősök díjra. Önkéntes kategóriában szavazhatnak rá olvasóink, hiszen 15 éve a Miskolci Állatsegítő Alapítvány önkéntese, de tanárként diákjait is igyekszik bevonni a segítő munkába.

Fiatalon kezdte

„A jelölés nagyon meglepett, amikor felkerestek telefonon, először azt hittem, az egyik diákom a jelölt” – árulta el lapunknak Zsuzsa. Azt is elmondta: „Visszaemlékezve, már egészen fiatal koromtól igyekeztem segíteni másoknak, igaz, akkor még nem tudtam, hogy ezt önkéntes munkának hívják.”

Zsuzsa 2010 óta dolgozik tanárként. „Hivatásomhoz kapcsolódóan kiemelten fontosnak tartom a társadalmi szerepvállalást, hogy példát nyújtsunk a fiataloknak, és megmutassuk nekik, kialakítsuk bennük az önként vállalt segítségnyújtás szeretetét és igényét. Ennek magjait már az első évfolyamon igyekeztem elhinteni, s azóta is készséggel borzolom a diákjaink kedélyét újabb és újabb ötleteimmel, hol, milyen rendezvényen, milyen alkalomból vállaljunk önkéntes munkát. Szándékos a „vállaljunk…” kifejezés! Hiszen egy-egy ilyen eseményen a tanulókkal, kollégákkal partnerek vagyunk, egy célért dolgozunk, együtt örülünk a kisebb-nagyobb sikereknek” – fogalmazott a jelölt.

Küzdelmes

Mivel iskolánkban sok a hátrányos helyzetű fiatal, halmozott családi-, tanulási- és magánéleti problémákkal, az iskolai hétköznapok mindegyike küzdelemmel telik – folytatta. – Ugyanakkor hiszem, hogy mi döntjük el, mire fókuszáljuk a figyelmünket.

Saját döntés

A saját döntésünk, hogy észrevesszük-e magunk körül az apró csodákat, s azt, hogy kiknek van szüksége még nálunk is jobban egy kis odafigyelésre, jó szóra. S az is a mi döntésünk, hogy lehetőségeinkhez mérten próbálunk-e tenni valamit. „A diákoknak szóló önkéntes munkák szervezésében változatosságra törekszem, hogy a fiatalok minél gazdagabb képet kapjanak a társadalmi problémákról, de a segítségnyújtás lehetőségeiről is. Legutóbb egy fotózásra vettem rá több diáklányunkat, a mellrák elleni küzdelem „NemMellesleg” kampányában, ahol minden résztvevő és háttérben dolgozó önkéntes munkát végzett. De járunk ki a Miskolci Állatsegítő Alapítvány havonta megrendezett „Kutyagolás”-ára, és az éves jótékonysági bálukon is segítünk, karácsonykor pedig a Vöröskereszt által szervezett Szeretet Sütigyárban gyúrtuk a mézeskalácsot.

Azon túl, hogy nyilván személyes jó érzés egy ötletet, mosolyt hozzátenni e rendezvények sikeréhez; amit igazán fontosnak érzek, az az, hogy látom ilyenkor a diákjainkat kibontakozni, együttműködni, elvarázsolódni. Tudom azt, hogy egy csapat vagyunk, s hogy az iskolai küzdelmeken túl láthatom őket igaz, tiszta lelkű emberekként…” – tette hozzá.

ÉM


[related-post post_id="3778891"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában