Helyi közélet

2018.02.23. 10:33

„Azt mondták, hogy ne számítsak babára”

Boldva, Miskolc - Kinga a megye legkisebb súllyal született csecsemője. Szerdán volt egyéves.

Boldva, Miskolc - Kinga a megye legkisebb súllyal született csecsemője. Szerdán volt egyéves.

Egy igazi túlélőnél, egy igazi kis hősnél jártunk csütörtök délelőtt. Azt a babát látogattuk meg boldvai otthonában, aki születésekor a köldökzsinórral együtt 400 grammot nyomott. Az édesanyjának a császármetszés előtt azt mondták az orvosok, ne reménykedjen, ne számítson babára, de a picike lány felsírt. Aztán hosszú hónapokig küzdött az életéért.

Csakúgy, mint a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház Koraszülött–Újszülöttpatológiai Osztály orvosai.

A 24. héten sürgősségi császármetszésre volt szükség" Kissné Hofmeister Szilvia

Az édesanya, Kissné Hofmeister Szilvia kedvesen fogad bennünket, és rögtön hozza is a gyerekszobából Kingát, aki szerdán, azaz február 21-én ünnepelte egyéves születésnapját.

Kinga elalszik

A kislány még mindig picike, mindössze 4360 gramm, de a születési súlyához viszonyítva óriási. Nagy szemekkel méreget bennünket, majd a szoba csillárja köti le figyelmét. Egy idő múlva megunja a felnőttek beszélgetését, és egy kis nyűgösködés után elalszik. Szilvia azt mondja, nappal kétszer szunyókál egy-egy órát, éjszaka pedig kétszer-háromszor ébred fel, mert éhes. Jön a foga, nem túl jó az étvágya, így az éjszakai etetésre is szüksége van. Tápszer és pépes étel a menü, bár utóbbi nem túlságosan ízlik a kicsinek.

Amíg alszik, nyugodtan tudunk beszélgetni az édesanyjával. Kiderül, meglehetősen hosszú és félelemmel teli hónapokon vannak túl mindketten.

Napról napra

– Húsz hetes terhes voltam, amikor jelentkezett nálam az úgynevezett HELLP-szindróma. Magas vérnyomás, fehérje a vizeletben, a trombocitaszám esése, a májfunkció romlása és gyomorfájdalom. Az ultrahangon pedig kiderült, hogy kevés a magzatvizem, és a magzat sem éri el a megfelelő fejlettséget. A 24. héten sürgősségi császármetszésre volt szükség. Kingának akkor már körülbelül 800 grammnak kellett volna lennie, de ettől messze elmaradt. Születése után pár nappal 325 grammot nyomott és 24 centiméter volt. Másnap még nem engedtek fel hozzá, a férjem nézte meg. Ő azt mondta, hogy szép a kislányunk, de a félelméből nem árult el semmit. Megmondom őszintén, amikor én megláttam először a babát, nagyon megijedtem.

Fotó: Bujdos Tibor

Rettenetesen picike volt. Aztán napról napra reménykedtünk. Mindig biztattak: ha az első napot túléli, akkor jó, ha a másodikat, akkor már van esély, ha az első héten nem kap agyvérzést, akkor valószínűleg nem lesz maradandó károsodása. Eltelt egy hónap, mire először megfoghattam a kislányomat. Akkor 800 grammot nyomott. Hét hónapot töltöttünk a kórházban, amikor szeptemberben hazajöttünk, még mindig csak 2550 gramm volt – idézi fel az aggodalommal töltött hónapokat Szilvia, úgy folytatva: a kicsivel rendszeresen kell különböző kezelésekre fejlesztésekre járni: gyógytornára, Dévény-tornára a csontfejlődési rendellenessége és mozgásfejlődése elmaradása miatt. De ezenkívül lézeres szemműtéten esett át, fénytörési problémája van, hazajövetele után egy hónapig még oxigén segítette a légzését, és hároméves koráig gyógyszert kell szednie, szintén a tüdeje miatt.

Megkönnyezi

Szerencsére van segítsége. Együtt laknak Szilvia édesanyjával, de az anyósa is rögtön ott van, ha dolgos kézre van szükség.

– Szeretnénk még egy babát, de nagyon félünk. Ugyanis megvan az esélye, hogy a terhességem megint úgy végződik, mint először. Azt pedig nem kívánom senkinek, amin mi keresztülmentünk. Amikor a tévében látok egy picike koraszülöttet, mindig újraélem az első, rettenetesen nehéz hónapokat. Olyankor a könnyeim is elerednek – mondja szomorkás mosollyal az édesanya.


Dr. Szűcs Ildikó főorvos: „Ő a mi kis csodánk...”

Portálunk kérdéseire dr. Szűcs Ildikó, a B.-A.-Z. Megyei Központi Kórház Koraszülött–Újszülöttpatológiai Osztály osztályvezető főorvosa válaszolt.

Mekkora volt az esélye annak, hogy egy ilyen pici újszülött életben maradjon?

Magyarországon 500 gramm alatti születési súllyal évente átlagosan 50 élve született koraszülött születik. Ők a várandóssági idő alig több mint felénél jönnek világra, és ekkor még néhány nap méhen belül eltöltött idő is sokat számít. A biológiai fejlettségük eltérő, és ez meghatározza, hogy az összetett, kiemelt szintű újszülött intenzív ellátásra hogyan reagálnak, hogyan tudják működtetni annak segítségével az éretlen kis szerveiket. Utána sem könnyű a helyzetük, az életképesség ezen alsó határáról az egyéves kort közülük 15-20 csecsemő éri meg. Minél kisebb a születési súly az 500 gramm alatt, ez annál kevésbé adatik meg.

Hogyan sikerült Kingát megmenteni?

Nagyon nehéz méhen belüli körülmények után történt a megszületése. Összeszokott csapat fogadta a szülőszobán és az újszülött intenzív osztályon, ahol a legmodernebb gépek-eszközök és szakmai tudás alkalmazásával vált ez lehetővé. Hosszú küzdelem volt, például a tüdeje fejletlensége miatt fél évig igényelt légzéstámogatást, biztonsággal nyelni, enni is ekkorra tanult meg. Sok gyógyszer, infúzió, munka, és mindenki részéről a bizakodó, kitartó türelem kellett hozzá.

Egészséges-e, a baba, milyen lemaradása van az időre született újszülöttekhez képest?

A születési súlyát megtízszerezte, így most akkora, mint egy egy hónapos csecsemő. E mögött a szervezetének hatalmas teljesítménye áll, hiszen a normál időre, súllyal születettek csak megháromszorozzák a születési súlyukat. A szervi, idegrendszeri fejlődése eleve 4 hónap hátránnyal indult, aminek a leküzdéséhez akár plusz egy év is szükséges lehet. Több szakember egyengeti majd az elkövetkező éveit az első lépésekig, az első szavakig, az óvodáig, az iskoláig.

Született-e nála kisebb súlyú baba az osztályon?

Nem, ő a mi kis csodánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában