Helyi közélet

2018.02.03. 20:22

A sajóvámosi aranyérmes pogácsa

Sajóvámos - Hagymás-szalonnás pogácsa, tetején szezámmag. Omlós, ízes, díjnyertes, és erről papírja is van Edinának.

Sajóvámos - Hagymás-szalonnás pogácsa, tetején szezámmag. Omlós, ízes, díjnyertes, és erről papírja is van Edinának.

A konyhaasztalon egy tálban várt minket a frissen sült pogácsa. A magvas, ropogós sütemény még langyos volt, a lakást belengte a finom illata. Bár tudtuk, illő néhány percet várni a kóstolással, vagy legalább addig, amíg a házigazda megkínál minket, de ez nem volt könnyű feladat. Az aranybarnára sült pogácsákat elnézve lassan telt az idő. Végül úgy döntöttünk, lesz ami lesz, elveszünk egyet, hiszen pont miattuk jöttünk. Ugyanis Körtvélyesi Edina díjnyertes pogácsái miatt látogattunk el Sajóvámosra. Nem titkolt céllal: elkérjük a bajnok pogácsa receptjét, és persze meg is szerettük volna kóstolni azt. Mindkettő sikerült.

A kedvencem az a süti, amit anya süt.” Körtvélyesi Viki

A közelmúltban rendezték meg a IV. Vámos-Toros Napot Sajóvámoson, és a rendezvény keretében tartották meg a már hagyományosnak számító pogácsasütő versenyt is. A négy induló versenyző közül Körtvélyesi Edina hagymás-szalonnás pogácsája kapta az aranyérmet. „Tucatnyi süteményt vittem a zsűrinek, és a kóstolás végére mind elfogyott” – meséli büszkén Edina.

Túrós-levendulás

A sajóvámosi édesanyának nem ez volt az első gasztronómiai versenye. Mivel szeret sütni, főzni, örül, hogy a faluban van lehetősége, hogy a családon kívül másoknak is megmutassa kiváló receptjeit. „Nyár elején rendezik meg Sajóvámoson a pincebált, ahol süteménysütő verseny is szokott lenni. Erre tavaly egy túrós-levendulás süteménnyel neveztem, amivel harmadik lettem, az augusztus 20-ai tortaversenyen pedig voltam már ezüstérmes, illetve harmadik helyezett is” – sorolja Edina.

A díjnyertes pogácsáról kiderül, ez Edina saját receptje, a pogácsaalap megvolt, és ezt gazdagította sült szalonnával és hagymával. A szalonnazsír miatt nem szárad ki, a hagyma pedig különleges ízzel gazdagítja a pogácsát.

De nem ez az egyetlen saját receptje, süteményei is így készülnek, megvan az alap tészta, majd különböző ízesítésű krémekkel variálja azokat.

Saját csokitorta

„Szeretek főzni is, de a sütés áll közelebb hozzám. Rengeteg receptem van, amit egy, az édesanyámtól örökölt receptes füzetben gyűjtök. Gyerekkoromban minden vasárnap volt valamilyen sütemény, vagy sós, vagy édes otthon. Már akkor imádtam édesanyámnak segíteni a sütésben, és közben ellestem a praktikákat. És folytatom a hagyományt, nálunk is mindig van valamilyen sütemény a hétvégén, de néha még hétköznap is, ha van időm sütni” – mondja Edina.

Azt is büszkén meséli, lánya második születésnapjára mindenképp ő szerette volna megsütni a tortát, nem akart cukrászsüteményt adni a gyerekének. Csokitortát készített, szépen feldíszítette, és olyan jól sikerült, hogy azóta bármilyen ünnep van a családban, Edinának kell a tortát megsütnie. Arról nem beszélve, hogy lánya, Viki nem is szívesen eszi meg más süteményét, csak azt, amit édesanyja készít. „Ha vendégségbe megyünk, sokszor kellemetlen is, hogy megjegyzi, nem kér belőle, mert nem én sütöttem” – teszi hozzá az édesanya.

„Amit anya csinál” – ezt már a hétéves Viki válaszolja, amikor arról kérdezzük, mi a kedvenc süteménye. Majd arról is beszámol, hogy ő is szeret sütni, sőt, neki is van már oklevele: egy pincebálon sportszeletet készített, és ezzel érte el az első helyezést.

Mindegy, csak habos legyen

A sportszelet egyébként is a kedvence Vikinek, meg egy piskóta, amire vaníliakrémet és tejszínhabot tesz az édesanyja. Edina pedig mindent szeret, ami krémes, habos, mascarponés, gyümölcsös. „Egyedül a kókusszal nem vagyok kibékülve” – tudjuk meg Edinától.

Az édesanya sok praktikát ellesett otthon, de amit még nem tud, azt az internetről kinézi. És vallja, van olyan tészta, például a leveles, amit nem érdemes otthon elkészíteni, jó a bolti is. „Sok mindenben pártolom a házi tésztát, igyekszem mindig itthoni alapanyagból dolgozni, de a leveles tészta mumus a számomra” – fogalmaz.

Végül Viki még elárulja, sokszor kap uzsonnára anyaféle házi sütit. Osztálytársai is rácsodálkoznak időnként a finomságokra, de a tanárnéni is mindig elkéri a receptet.


Recept: Hagymás-szalonnás pogácsa

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 1 pohár tejföl
  • 1 pohár kefir
  • 1 evőkanál só
  • 1 élesztő tejben futtatva
  • 1 Liga
  • 1 Rama
  • 30 dkg füstölt szalonna
  • 4 fej hagyma
  • Elkészítés:

    A füstölt szalonnát nagyon apró kockákra vágom, kisütöm, majd a zsírját leszűröm. A hagymát apróra vágom és kevés zsíron üvegesre sütöm. A lisztet a tojássárgájával, tejföllel, kefirrel, sóval, Ligával, élesztővel és a szalonna zsírjával jól összegyúrom. Éjszakára hűtőbe teszem. Reggel jól átgyúrom és vékonyra nyújtom. A Ramát habosra keverem, és a felét rákenem a tésztára, hajtogatom. Körülbelül 20 percig pihentetem és újra sikálom. Rákenem a maradék Ramát, hajtogatom és pihentetem. Ismét sikálom és most rárakom a hagymát és a kisütött szalonnakockákat, hajtogatom és pihentetem. Körülbelül 2 centiméter vastagra nyújtom és szaggatom. Tetejét tojással kenem és szezámmaggal szórom. Pirosra sütöm. Jó étvágyat!


    Finom ajánlatok

    Téli zöldségleves csicseriborsóval

    Hozzávalók:

  • 25 dkg csicseriborsó
  • 1 l zöldségleves-alaplé
  • 2 burgonya
  • 1 szál póréhagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • olívaolaj
  • só, bors
  • 2 szál lestyán
  • szerecsendió
  • 1/4 csokor petrezselyemzöld
  • Elkészítés: A csicseriborsót éjszakára beáztatjuk. Másnap leöblítjük, felöntjük az alaplé felével. Hozzáadjuk a feldarabolt burgonyát, és puhára főzzük. A póréhagymát felkarikázzuk, a fokhagymát apróra kockázzuk, és megpároljuk. Sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a csicseriborsót, felöntjük a maradék alaplével, és beleszórjuk a durvára aprított lestyánt. Közepes tűzön forraljuk kb. 1/4 órát. Ha kell, megsózzuk, és egy csipet frissen reszelt szerecsendióval, valamint a felaprított petrezselyemzölddel ízesítjük.

    Mézes-mustáros csirke egyszerűen

    Hozzávalók:

  • 1 kg csirkemellfilé
  • só, bors
  • 1 kevés olaj
  • 2 ek liszt
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 2 ek méz
  • 1 ek mustár.
  • Elkészítés: A csirkemellet apró csíkokra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, és olajon fehéredésig sütjük. Egy kevés vizet öntünk alá, és lefedve 10 percig pároljuk. Megszórjuk a liszttel, rátesszük a tejfölt, hozzáadjuk a mézet és a mustárt. Egy kevés vizet öntünk rá, és néhány percig főzzük. Párolt rizzsel tálaljuk.

    Paradicsomos húsgombóc

    Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 1 bögre rizs
  • 1 db hagyma
  • 1 db tojás
  • 1-2 doboz paradicsompüré
  • 2-3 babérlevél
  • 1 leveskocka
  • 1 ek liszt
  • só, bors
  • ételízesítő
  • cukor
  • Elkészítés: A felaprított hagymát a darált húshoz keverjük. Hozzáadjuk a rizst és a tojást, majd sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk ételízesítővel. Hozzáadjuk a babérlevelet, összegyúrjuk. Egy edényben kb. 2 liter vizet forralunk, és beledobjuk a leveskockát. A masszából kisebb alma nagyságú gombócokat formázunk, és a forrásban lévő vízbe tesszük. Lefedve kb. 1 óráig közepes lángon főzzük. Szükség szerint a főzőlevet pótoljuk. Kivesszük a gombócokat, és félretesszük. A paradicsompürét egy kevés vízzel és a liszttel simára keverjük, és a főzőlébe öntjük. Felfőzzük, ízlés szerint cukorral, sóval ízesítjük. Beletesszük a gombócokat, főtt burgonyát is kínálunk hozzá.

    Mákos piskóta

    Hozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 10 ek porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 5 ek liszt
  • 5 ek darált mák
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 db citrom reszelt héja
  • Elkészítés: A tojássárgáját kikeverjük a porcukorral, majd belekeverjük a lisztet, a reszelt citromhéjat, a mákot és az étolajat. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd hozzákeverjük a mákos masszához. Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük a masszát és közepes hőmérsékleten készre sütjük.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában